Incepe Postul Craciunului

Hila Ovidiu

Luni crestinii au sarbatorit Lasata Secului. De marti incepe postul Craciunului. Este ultimul post din anul calendaristic si primul mare post din anul bisericesc.

Postul Craciunului incepe in 15 noiembrie si se termina in 24 decembrie. In tot acest timp, crestinii care postesc, nu sau voie sa manance miercurea si vinerea cu untdelemn si nici sa bea vin. Au insa dezlegare pe timp de weekend la carne de peste. Dezlegarea se face insa numai in weekendurile cuprinse intre data de 21 noiembrie cand se praznuieste Intrarea Maicii Domnului in Biserica si pana in 20 decembrie. Odata cu inceperea postului incep si ritualurile populare care ii pregatesc pe oameni pentru momentul in care vor intampina Nasterea Mantuitorului. Se spune ca in aceste zile masa trebuie asezata numai cu fata spre rasasit. Mancarea poate fi servita doar dupa un post care sa dureze pana in jurul orei 16.00. Se face curatenie temeinica in casa iar fetele necasatorite trebuie sa bata pernele pentru a-si aduce ursitul cat mai curand in viata lor. Se da de pomana in cinstea celor trecuti la cele sfinte. In ultima saptamana de post colindatorii isi incep deja periplul pe la casele oamenilor iar gospodarii taie porcii si pregatesc bucatele care vor trona pe masa de Craciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cauciucurile de iarna sunt obligatorii!

Odata cu prima zapada a intrat in vigoare si obligativitatea montarii cauciucurilor de iarna. Politistii rutieri fac deja controale in acest sens iar cei care sunt prinsi cu masinile “neincaltate” risca amenzi usturatoare. Politistii le reamintesc soferilor faptul ca odata cu prima zapada devin obligatorii cauciucurile de iarna. Acestea sunt […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro