In pragul disperarii…

Hila Ovidiu

Fara curent, fara apa potabila si chiar fara identitate. Vorbim despre membrii a 20 de familii ce locuiesc  de zeci de ani pe strada Stefan Cel Mare. Majoritatea oamenilor sunt fosti muncitori la vechea fabrica de caramida. Atunci le-au fost date in folosinta baracile in care isi duc traiul de zi cu zi si astazi. De la 1 mai 2013 insa acestia vor ramane sub cerul liber. Si asta pentru ca noul proprietar al terenului pe care sunt construite casele lor nu ii mai doreste. Disperate cele aproximativ 60 de suflete cer ajutor.

Oamenii despre care va vorbim traiesc o drama cumplita. Dupa zeci de ani in care au locuit in casute amarate, au muncit la fosta fabrica de caramida si au incercat sa isi duca traiul de pe o zi pe alta, se vad acum in situatia de a ramane fara un acoperis deasupra capului. Si asta pentru ca pamantul de sub casele lor a fost vandut de catre primarie acum cateva zeci de ani, iar mai apoi diferiti patroni, privati, au vandut sau cumparat terenul. Acum, cel care este proprietar al zonei le-a dat termen pana in data de 1 mai 2013 sa isi ia agoniseala de-o viata si sa mearga unde vor vedea cu ochii. Dar asta nu e tot! pana sa ramana fara acoperis deasupra capului oamenii au ramas fara lumina electrica. Asta se intampla acum o luna. De 10 zile acestia nu mai au nici apa curenta. Vorbim despre 20 de 20 de familii care locuiesc pe strada Stefan Cel Mare dincolo de podul peste centura. Printre acestia se numara atat batrani care acum dupa ce o viata intreaga au muncit la stat se vad aruncati in strada dar si tineri, copii ai acestora care s-au nascut acolo si tot acolo si-au intemeiat familii.

Matei Nucetan este unul dintre ei. Omul spune ca nu mai stie incotro sa apuce. Si asta pentru ca doar el lucreaza, are impreuna cu sotia un copil de nici 4 anisori iar femeia este insarcinata. Barbatul spune ca le-a indurat pe toate, dar faptul ca nu mai are nici macar apa e prea de tot. Si nu este vorba despre decenta considerata lux de a avea apa in casa ci despre o cismea de la care se aprovizionau toate cele 20 de familii. Tanti Maria si tanti Victoria ne spun cu lacrimi in ochi ca se afla in aceeasi situatie. Femeile, pensionare amandoua se vad acum nevoite sa care apa cu galeti, bidoane sticle si ce alte recipiente mai au la indemana de la o firma aflata vis-a vis de cartierul improvizat. Disparati oamenii au cerut ajutorul nostru. Numai ca situatia pare fara iesire. In teorie acestia se vor putea aproviziona cu apa daca vor solicita la societatea de distributie o cisterna. Vor avea de platit insa pentru apa menajera furnizata. Pentru ca se afla in prag de a fi dat afara din casutele modeste oamenii sperau sa obtina o locuinta sociala de la primarie. Aici intervine insa alta problema. Mult mai grava. Dat fiind faptul ca practic in regisrtrele municipalitatii sau cele de la cadastru cladirile in care locuiesc nu exista, oamenii nu au nici acte de identitate. Asa ca cei fara buletin nici la o locuinta sociala nu pot spera. Satui sa apeleze la patroni, autoritati locale si politicieni membrii celor 20 de familii care locuiesc pe Stefan cel Mare spun ca nu mai au decat o singura solutie…aceea de a trece la cele vesnice….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Revelion altfel in Piata Mare

Revelion pe toate gusturile in acest an la Sibiu. In Piata mare a orasului in noaptea dintre ani vor urca pe scena Riff, Ricky si Elvin Dandel, Paula Seling si Ovi. Surpriza acestui an o reprezinta recitalul de muzica populara sustinut de catre Mariana Anghel alaturi de Junii Sibiului.

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro