IJJ: Jandarmii au acţionat LEGAL, la cererea SPP, în cazul fotografierii casei Preşedintelui

0
677

Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Sibiu consideră legale măsurile luate de jandarmii care au audiat şi dus la secţia de Poliţie doi tineri pentru că au fotografiat reşedinţa preşedintelui Klaus Iohannis. Jandarmeria Sibiu precizează că tinerii au fost verificaţi la cererea Serviciul de Protecție și Pază (SPP), care asigură protecţia obiectivului.

Incidentul s-a produs in data de 26 ianuarie, când doi tineri din Republica Moldova, care au şi cetăţenie română,  au fost legitimaţi timp de aproximativ două ore de jandarmi şi duşi la Poliţie după ce au fotografiat locuinţa familiei Iohannis de pe strada Bâlea din Sibiu.

După o săptămână de la izbucnirea scandalului care a generat o evaluare internă a cadrelor, IJJ precizează, la solicitarea stiridesibiu.ro, că niciunul dintre jandarmii implicaţi în acesta caz nu a făcut abuz de funcţie, modul lor de acţiune fiind considerat legal.

“Comanda Jandarmeriei Sibiu consideră că jandarmii care au legitimat cele două persoane și-au desfășurat misiunea respectând obligațiile pe care le-au primit prin consemn, în raport cu atribuțiile de menținere a ordinii publice și identificarea potențialelor situații de risc ori care contravin normelor legislative”, precizează IJJ pentru stiridesibiu.ro.

De asemenea, Jandarmeria sibiană precizează că cei doi tineri au fost legitimaţi şi duşi la secţie, la cererea SPP-ului.

“În jurul orei 17.50, la solicitarea reprezentantului S.P.P. care execută misiunea de pază a reşedinţei din Sibiu a preşedintelui României, echipajul de Jandarmerie destinat misiunii de menţinere a ordinii publice în proximitatea zonei a oprit două persoane, un bărbat în vârstă de 34 de ani din municipiul Bucureşti şi o femeie de 31 de ani din municipiul Sibiu, care au făcut o fotografie în direcţia obiectivului”, se mai arată in informarea IJJ.

Fotografierea în zonă NU este interzisă, însă riscantă

În privinţa pericolului pe care în reprezintă fotografierea în zona unde se află casa de locuit a preşedintelui Klaus Iohannis, IJJ reiterează că realizarea de poze nu este interzisă, însă oricând povestea celor doi se poate repeta, având în vedere măsurile de ordine şi securitate impuse în zonă.

“Cu toate că fotografierea în această zonă nu este interzisă, atâta timp cât în proximitatea reședinței Președintelui României se adoptă un ansamblu de măsuri sporite de siguranță (Serviciul de Protecție și Pază realizează paza și protecția obiectivului iar Jandarmeria Sibiu este prezentă pentru menținerea siguranței publice în zonă), orice persoană care își exprimă sau afișează un interes aparte va atrage atenția și atitudinea proactivă a forțelor de ordine”, mai precizează IJJ Sibiu.

Drept urmare, celor doi tineri “li s-a precizat încă de la început că nu sunt acuzate de nimic”, dar cu toate acestea au ajuns la Secţia de Poliţie.

“Conform atribuţiilor, nu este nevoie de comiterea unei ilegalități pentru ca jandarmii să dialogheze şi să legitimeze persoanele care manifestă o atenţie deosebită unor astfel de obiective.Verificarea identității unei persoane se efectuează și în scop preventiv chiar dacă nu este acuzată de vreo faptă ilegală, pentru cunoașterea situației din zona de responsabilitate în situația în care se produc fapte antisociale”, susţine Jandarmeria sibiană.

Referitor durata audierii, la care au fost supuşi cei doi, IJJ nu spune nici dacă este mult, nici dacă este puţin, deşi cei implicaţi s-au plâns că au stat o oră în stradă şi un timp similar la Poliţie.

“Din evidențele Jandarmeriei, de la momentul interpelării persoanelor la sesizarea SPP, pe strada Bâlea și până la momentul finalizării verificărilor de la Poliție, au trecut 65 de minute.În decursul acestui timp jandarmii au stabilit identitatea persoanelor și au purtat un dialog cu acestea despre intențiile lor, s-au deplasat împreună la sediul Poliției, au explicat la solicitarea persoanelor oprite informații despre misiunea Jandarmeriei și scopul verificărilor, iar ulterior au fost purtate discuții cu doi reprezentanți ai SPP.Măsurile luate au avut la bază doar măsuri de natură  preventivă”, se arată în raspunsul transmis.

Audierea la Poliţie, protecţie contra frigului

Decizia de-a continua audierile celor doi la secţia de Poliţie a Municipiului Sibiu este dată de jandarmi pe seama dorinţei de-ai proteja pe cei doi, “evitând așteptarea în stradă în timpul sezonului rece”.

La întrebarea “Cum li s-a argumentat faptul că trebuie să ajungă la Poliţie?”, IJJ Sibiu raspunde: “Celor doi, jandarmii le-au adus la cunoștință că sunt necesare verificări în bazele de date operative cu evidența persoanelor pentru validarea informaţiilor prezentate de aceştia. Jandarmii le-au precizat intenția civilizată de dialogare într-un spațiu adecvat, evitând așteptarea în stradă în timpul sezonului rece”.

Dealtfel, IJJ Sibiu pecizează că “până la acest moment nu există nicio plangere din partea celor două persoane”, insă subliniază faptul că orice abuz constatat ca venind din partea jandarmilor, să fie sesizat organelor competente de cerectare.

Jandarmeria Sibiu recomandă: “Dacă dintr-un motiv asociat cu activitatea Jandarmeriei vreo persoană este victima unor incidente, agresiuni de orice formă sau amenințări, sau în eventualitatea în care se produc acte materiale ori elemente de comportament și atitudine, care determină pe cineva să se simtă prejudiciat – acesta se poate adresa printr-o sesizare adresată organelor judiciare militare”.

Referior la legea în baza căreia s-a acţionat în cazul celor doi tineri, Jandarmeria Sibiu precizează: “În realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, personalul militar al Jandarmeriei Romane este învestit cu exerciţiul autoritãţii publice; are dreptul și obligația să legitimeze orice persoană (art 27, alin 2, lit b din Legea nr 550/2004) chiar dacă verificările se fac în scop preventiv”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.