Fumatul provoaca 1 din 10 decese la nivel mondial. Cum s-a schimbat situatia in 25 de ani

admin

Fumatul provoaca 1 din 10 decese la nivel mondial, potrivit unui nou studiu, care arata ca jumatate din numarul total de morti se inregistreaza in China, India, SUA si Rusia.

In ciuda politicilor de control a fumatului din ultimele decenii, numarul fumatorilor a crescut, mai arata studiul citat de BBC.

Dr. Emmanuela Gakidou, autor principal al studiului, a precizat ca in ciuda dovezilor efectelor nocive ale tutunului 1 din 4 barbati este fumator de zi cu zi.

„Fumatul ramane al doilea cel mai mare factor de risc pentru decesul precoce si pentru invaliditate”, a punctat cercetatorul, explicand ca pentru a reduce impactul acestuia trebuie sa fie intensificat controlul in aceasta zona.

Studiul s-a bazat pe date obtinute din 195 de tari intre 1990 si 2015. Conform datelor, aproape un miliard de persoane fumau zi de zi in 2015 – unul din patru barbati si una din 20 de femei. Ca o comparatie, in 1990, fumau 1 din 3 barbati si una din 12 femei.

Cu toate acestea, cresterea populatiei planetei a dus si la cresterea numarului de fumatori, in conditiile in care in 1990 existau 870 de milioane de fumatori.

Numarul deceselor legate de fumat a ajuns la 6,4 milioane de oameni in 2015, crescand cu 4,7% fata de 1990.

Studiul a aratat si ca unele tari au reusit sa reduca numarul de fumatori printr-o combinatie de taxe mai mari, aparitia avertismentelor de pe pachete si programe de educatie.

De exemplu, in aceasta perioada de 25 de ani, in Brazilia a scazut numarul fumatorilor de la 29% la 12% in randul barbatilor si de la 19% la 8% in randul femeilor.

Acelasi studiu arata ca, de exemplu, in Bangladesh, Indonezia si Filipine nu exista nicio diferenta in 2015 fata de 1990.

Pe de alta parte, in Rusia a crescut cu 4% numarul femeilor care fumeaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

OINA - sportul national abandonat si preluat de alte tari sub alte forme

Primul meci oficial de oină s-a desfăşurat la 10 mai 1898, în grădina Cişmigiu, echipele fiind formate din liceeni din Capitală. Desigur, ziua nu fusese aleasă întâmplător, „competiţiunea cetelor de oină“ desfăşurându-se în cadrul serbărilor independenţei şi a zilei naţionale. Gimnaziul Gheorghe Şincai s-a impus în faţa liceelor Matei Basarab, […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro