Eveniment Bayern: Romanii din Germania au asistat in acest weekend la un eveniment liturgic inedit

admin

Ieri a avut loc la Parohia Ortodoxa Romana din München/Germania Sarbatoarea Hramului.
La acest eveniment, credinciosii romani stabiliti in Germania, l-au avut printre ei si pe I.P.S.LAURENTIU STREZA – Mitropolitul Ardealului – Sibiu
P.S.SOFIAN PATRUNJEL – Episcop-vicar – München in fruntea unui sobor de preoti si diaconi.
Cu aceasta binecuvantata ocazie, biserica a primit o parte din moastele sfantului ierarh ANDREI SAGUNA, (1808-1873), omul providential care printr-o viata aleasa, plina de intelepciune jertfelnica, a reusit sa salveze si sa organizeze ortodoxia romaneasca in Transilvania. Sfintele sale moaste vor ramane pentru totdeauna in biserica noastra, alaturi de cele ale sfantului FIDELIS din Como-Ita..

Biserica din Capitala Bavariei este „pastorita”de Parintele Simion Felecan, caruia, evenimentsibiu.ro ii prezinta si biografia:

Parintele Simion Felecan s-a nascut la data de 05 martie 1944 in localitatea Voivodeni judetul Salaj.

Clasele primare le face In satul natal iar cele secundare in comuna Dragu.

In toamna anului 1958 intra la Seminarul Teologic din Cluj pe care-l absolva In 1964. In anul scolar 1960-1961 este nevoit sa intrerupa studiile din cauza masurilor restrictive impuse de regimul comunist impotriva Bisericii.

Ca urmare a Decretului 410/1959, elevi si studenti teologi au fost dati afara din scoli, sute de calugari au fost alungati din manastiri iar multi profesori de teologie si preoti au fost arestati si inchisi.

Intre anii 1964 -1968 frecventeaza cursurile Institului Teologic Universitar din Sibiu obtinand licenta in teologie.

De la 1 august 1968 episcopul de Cluj, P.S. Teofil Herineanu, il angajeaza in functia de secretar la cabinetul sau personal.

In august 1969 se casatoreste cu Olga Bocos iar in septembrie este hirotonit ca diacon pentru catedrala episcopala din Cluj, primind si alte atributii administrative in cadrul Centrului eparhial.

eveniment bayern hramul bisericii buna vestire2In anul 1974 la propunerea P.S. Justinian – episcop vicar – este ridicat la rangul de arhidiacon.
Dupa zece ani de slujire ca diacon, in anul 1979, este hirotonit ca preot si i se incredinteaza postul de preot paroh -ecleziarh- al catedralei din Cluj.

In anul 1987,la invitatia episcopului de Wells, impreuna cu sotia, efectueaza o vizita In Anglia. Ajuns In Germania solicita azil politic si se stabileste la München.

In luna noiembrie solicita intrarea in structura canonica a Patriahiei Ecumenice -Vicariatul Roman din Freiburg- iar in luna aprilie a anului 1988, la propumnerea parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, este primit ca preot al parohiei Buna Vestire din München.

Dupa angajarea Sfintiei Sale ca preot la parohia Buna Vestire, postul de Radio Europa Libera ii accepta colaborarea la emisiunea „Lumea crestina”, pana la transferarea postului de Radio la Praga.

Dupa evenimentele din 1989, impreuna cu alti preoti din Germania, initiaza „Miscarea pentru unitate spirituala si canonica a romanilor din Europa Occidentala”. Ca rezultat al acestei actiuni, s-a infiintat Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, cu resedinta in Nürnberg. Cu aceasta ocazie P.F. Patriarh Teoctist distinge pe preotului Simion Felecan cu „Crucea patriarhala”.

Odata cu organizarea noii mitropolii parintele Simion Felecan a fost ales vicar administrativ, functie pe care a detinut-o pana la numirea noului episcop vicar, in anul 2003.

In prezent, pe langa activitatea pastoral-misionara si educativ-religioasa, Parintele se afla angajat intr-o lucrare de ctitorire a Centrului parohial Buna Vestire si a unei biserici de lemn in stil maramuresean, lucrare ce se afla in plina desfasurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Sasii de pretutindeni se reunesc la Sibiu in cea mai mare intalnire din istorie

Între 29 iulie și 13 august Sibiul va fi gazda celei mai mari întâlniri a sașilor organizată vreodată în țara noastră. La eveniment au confirmat participarea peste 20.000 de sași din Europa, la care se adaugă numeroși membri ai familiei și prieteni. Tot centrul Sibiului, din Piața Huet până în […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro