Dubla sarbatoare pentru sibieni

Hila Ovidiu

Crestinii l-au praznuit miercuri pe Sfantul Andrei, denumit si Apostolul Romanilor. I se mai spune asa deoarece se considera ca el este cel care a adus crestinismul pe teritoriul Romaniei de asatazi. Tot astazi a fost sarbatorit si Sfantul Andrei Saguna.

Sfantul Andrei a fost unul dintre cei 12 Apostoli care l-au urmat pe Mantuitor si care au participat la minunile savarsite de acesta. Ulterior Invierii fiecare dintre apostoli a plecat pe intreg pamantul pentru a propovadui Crestinismul. Sfantul Andrei a fost cel care i-a crestinat pe vechii daci. Ba mai mult se spune ca ar fi trait inr-o pestera din apropierea Marii Negre. In judetul Constanta, in apropiere de localitatea Ion Corvin se afla o biserica in interiorul careia, in pronaus se afla un fel de pat despre scobit in piatra despre care se crede ca afolosit apostolului pentru odihna. Pestera a fost transformata pentru prima oara in biserica si sfintita in 1944 dar a fost distrusa de catre trupele invadatoare in cea de-a doua mare conflagratie armata a lumii. A fost reconstruita in 1990. Sfantul Andrei a devenit oficial Ocrotitorul Romaniei in anul 1995 in urma hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodxe Romane. Traditia populara spune ca in aceasta zi femeile trebuie sa mearga la biserica si sa faca acte de milostenie pentru a fi astfel ferite de boli si farmece. In vremurile stravechi, romanii “citeau” vremea in noaptea de Sfantul Andrei pentru a vedea cum va fi iarna care urmeaza. Astfel daca cerul era senin in noaptea de Sfantul Andrei se credea ca urmeaza o iarna scurta si blanda. Sfantul Andrei Saguna a fost cel care a mentinut vie flacara crestinismului in zona Ardealului. A fost canonizat si trecut in randul sfintilor in urma cu cativa ani. Pentru ca maine este Ziua Nationala dupa slujbe in mai multe biserici sibiene scolarii au tinut miniserbari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Controale de sarbatori

Fiscul da iama in comercianti la inceputul lunii decembrie. Reprezentantii Directiei Generale Antifrauda vor efectua pana in 4 decembrie o actiune de control la nivel national. Vizati sunt in special cei care vand produse specifice sarbatorilor de iarna. Reprezentantii ANAF mai spun si ca aceste controale din primele 4 zile […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro