Drogurile, Facebook şi telefonul dau dependenţe diferite şi aceasta ar putea fi marea problemă a generaţiei digitale

admin

Un sociolog a studiat comportamentul oamenilor în preajma dispozitivelor mobile şi are o concluzie cel puţin interesantă: nu ne putem dezlipi de ecrane.
Sociologul Adam Alter susţine, în cartea sa „Irresistible: The Rise of Addictive Technology and the Business of Keeping Us Hooked“, că mulţi dintre noi – tineri, copii sau adulţi – suntem dependenţi de produsele digitale. El consideră că, spre deosebire de alte dependenţe, cea de reţele sociale şi gadgeturi e una comportamentală, vrem mereu să fim la curent cu ce se întâmplă, notează „The New York Times“. Drogurile dau o dependenţa chimică şi se termină, dar produsele digitale reuşesc să fie aproape fără sfârşit. „Suntem construţi de aşa natură că atât timp cât ceva apasă butoanele potrivite, creierul nostru va elibera dopamină. Vom fi inundaţi cu dopamină, care ne face să ne simţim bine pe termen scurt, dar pe termen lung vom dezvolta toleranţă şi vom vrea mai mult“, susţine Alter. El nu critică industria, direct, ci spune că produsele lor sunt construite pentru un public, cu cât mai mare, cu atât mai bine, şi firesc vor să reţină acel public. El mai crede şi că lipseşte nevoia de a reţine lucruri, fapte, pentru că sunt mereu disponibile online, iar aici vede o problemă. „Telefoanele îţi dau tot ce ai nevoie ca să te bucuri de moment, dar nu necesită prea multă iniţiativă din partea ta. Nu trebuie să-ţi aminteşti niciodată nimic, pentru că totul e în faţa ta. Nu trebuie să-ţi mai dezvolţi abilitatea de a memora sau să vii cu idei noi“, explică acesta. Alter mai spune că el însuşi e dependent, îşi verifică mailul constant şi ţine telefonul lângă el, în pat. Iar sfatul lui e ca oamenii să fie mai atenţie la tehnologiile pe care le permit în viaţa lor. „De exemplu, îmi place ideea de a nu răspunde mailurilor după ora 6 seara“, conchide el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

4 aprilie in decursul istoriei

1459 – Tratat de pace între Ştefan cel Mare, domn al Moldovei (1457-1504), şi reprezentantul Poloniei, Andrei Adrowasz. Se prevedea încetarea stării de război între Moldova şi Polonia, îndepărtarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei, recunoaşterea suzeranităţii polone de către Ştefan. 1714 – Domnitorul Constantin Brâncoveanu este detronat la […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro