Din primăvară, un nou Centru de Protecţie a femeilor abuzate la Sibiu

0
383

În contextul creşterii numărului de victime ale violenţei domestice, DGASPC Sibiu pregăteşte deschiderea, din primăvara anului viitor, a unui nou Centru de Primire în Regim de Urgență pentru femeile şi copii abuzaţi. Centrul va fi deschis la Tălmaciu şi va putea oferi găzduire pentru 20 de persoane, mame şi copii, victime ale violenței domestice din județul Sibiu.

Investiţia destinată protecţiei celor care sunt abuzaţi este realizată cu finanţare nerambursabilă europeană, în valoare de 305.689 euro, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu. Acesta va fi primul centru specializat susţinut de administraţia judeteană, până în acest moment la Sibiu şi Mediaş funcţionând două instituţii similare create de ONG-uri.

Potrivit statisticilor DGASPC, anual, zeci de persoane, cu precădere copii, victime ale abuzurilor din familie, apelează la ajutor, numărul victimelor fiind în creştere.

“Fenomenul violenței domestice se află pe un trend ascendent, îngrijorător pe de o parte, dar pe de altă parte, este un semnal ca victimele vor să rupă tăcerea și încep să vorbească despre abuzurile la care sunt supuse, arată că încep să-și cunoască drepturile și că au încredere în instituțiile statului. În ciuda gravității fenomenului, estimări corecte sunt greu de realizat pentru că victimele sunt controlate, intimidate și izolate pentru a nu depune plângere, iar când se gândesc să o facă, sunt supuse unor presiuni enorme din partea agresorului, familiei, rudelor pentru a-și retrage plângerea penală, știut fiind faptul că împăcarea înlătură răspunderea penală.În acest context, protecția vieții private împotriva victimizării secundare sau răzbunării din partea agresorului poate fi obținută prin găzduirea victimei într-un astfel de Centru de primire în regim de urgență, al cărui sediu rămâne secret publicului larg’, a declarat  Laura Camelia Vîlsan, director general DGASPC Sibiu.

De la începutul anului, la DGASPC Sibiu s-au înregistrat 24 sesizări cu referire la 76 de victime, dintre care 24 de mame și 52 de copii.Dintre cele 76 de victime, 42 provin din mediul rural, iar 34 victime provin din mediul urban. Până în acest moment, s-a constatat că 13 sesizări sunt confirmate, informează DGASPC Sibiu.

Pentru a reclama orice formă de abuz asupra victimelor violenței domestice, la nivelul DGASPC Sibiu au la dispoziţie Telefonul Copilului — 0269983. Acest număr de telefon poate fi apelat de către orice persoană (adult sau copil) care dorește să sesizeze situații de violență în familie.

Ziua de 25 noiembrie este ziua când în întreaga lume este marcată ‘Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii’ pentru a aduce în conștiința publică faptul că acest fenomen reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.