De vineri incepe postul

Hila Ovidiu

Crestinii au sarbatorit joi lasatul secului. Ve vineri incepe oficial Postul Craciunului. In majoritatea zonelor tarii inainte de inceperea postului Nasterii Mantuitorului se fac ospete la care participa familia si prietenii.

secPostul Craciunului incepe vineri si va dura pana in 24 decembrie. Astazi pentru crestinii de pretutindeni a fost lasatul secului. Moment in care in mai multe zone din Romania se fac mese festive la care participa rudele apropiate si prietenii. Dupa aceasta masa gospodinele trebuie sa spele bine vasele in care a fost gatita mancarea de dulce iar mai apoi sa le puna la scurs cu gura in jos pentru a le feri de spiritele rele care ar putea ajunge in interiorul lor ispitindu-i pe crestini sa guste bucate interzise. Masa de lasatul secului a trebuit sa contina placinte cu branza si friptura udata de un pahar de vin rosu. De vineri crestinii trebuie sa reninte la alimentele de dulce cum sunt carnea, laptele sau ouale. Postul Nasterii Mantuitorului este insa mult mai usor decat cel pascal. Si asta pentru ca Biserica Ortodoxa a randuit mai multe zile de dezlegare la peste. Se poate manca peste in zilele de 21 noiembrie cand se marcheaza Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, dar si in urmatoarele doua zile care sunt sambata si duminica. La fel se intampla si in ultimul weekend din aceasta saptamana. In 30 noiembrie il serbam pe Sfantul Andrei. Dezlegare mai este randuita si in ziua de 4 decembrie cand este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Varvara. Mai apoi, putem manca peste in 6 si 7 decembrie. La fel si in weekendul din 13 si 14 decembrie. Acestea sunt ultimele zile din post in care avem dezlegare la peste. Dezlegari de vin si ulei sunt in 20, in 25 si 27 in aceasta luna iar in decembrie in 2, 9, 11, 16, 18 si chiar 23 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Record de imprumuturi

Sute de sibieni si-au asigurat trecerea peste sezonul rece, sau si-au umplut camara cu bani imprumutati de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Reprezentantii institutiei spun ca a fost cea mai aglomerata luna. Cel mai probabil un numar mare de cereri se va inregistra si in perioada urmatoare. Pentru […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro