Cum şi până când poţi să obţii tichete sociale pentru copiii de la grădiniţă

0
428

Familiile sărace din Sibiu care au copii la grădiniţă pot să-şi depună, până la finalul lunii aprilie, cerere pentru obţinerea tichetelor sociale oferite învepând cu 2016. Ajutorul pentru achiziţionarea de alimente, rechizite şi haine este condiţionat de prezenta la grădiniţă, fiind vizaţi copiii cu vârste între 3 şi 6 ani.

Cererea pentru ajutor se depune de către părinţi sau reprezentantul legal al copilului sau la primăria comunei, oraşului sau municipiului în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa familia, informează Prefectura Sibiu.

Copiii preşcolari care provin din familii sărace vor primi un stimulent educaţional dacă vor frecventa zilnic grădiniţa, potrivit HG nr. 15 din 19.01.2016 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, şi a procedurii de acordare a tichetelor sociale pentru grădiniţă.

Cine beneficiază de tichetele sociale:

Prevederile documentului stabilesc că valoarea nominală lunară minimă a tichetelor sociale acordate se raportează la indicatorul social de referinţă (ISR) şi este de 0,1 ISR, exprimat în lei. Tichetele vor putea fi folosite de părinţi pentru a cumpăra celor mici produse alimentare, de igienă, produse de îmbrăcăminte şi/sau rechizite.
De stimulentul educaţional acordat sub formă de tichete sociale vor beneficia:
●    copiii din familii defavorizate, cetăţeni români, care au domiciliul sau reşedinţa în România;
●    copiii din familii defavorizate, cetăţeni români, fără domiciliu sau locuinţă (persoane fără adăpost), numai pe perioada în care se află în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în care trăiesc;
●    copiii din familii defavorizate care nu au cetăţenie română, dacă se află în una dintre următoarele situaţii: sunt cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European, ai Confederaţiei Elveţiene sau străini, denumiţi în continuare străini, pe perioada în care au domiciliul ori, după caz, reşedinţa în România, în condiţiile legislaţiei române;
●    sunt cetăţeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat, în condiţiile legii, o formă de protecţie;
●    sunt apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reşedinţa în România, în condiţiile legii.

Normele metodologice stabilesc că de stimulentul educaţional beneficiază copiii din familiile formate din soţ, soţie şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora, care locuiesc împreună, dar şi copiii aflaţi în întreţinerea unei persoane singure.

Pentru a putea beneficia de stimulente educaţionale oferite de stat copiilor din familii sărace, trebuie îndeplinite următoarele condiţii:
●    vârsta minimă a copilului să fie de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent – copiii pot fi înscrişi la grădiniţă şi înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spaţiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de trei ani;
●    copilul să nu fie mai mare de 6 ani, împliniţi după data de 1 septembrie a anului şcolar curent;
●    venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură.
Tichetele sociale se acordă începând cu luna în care beneficiarul îndeplineşte criteriile de eligibilitate, pe baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere, însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei, veniturile acesteia şi înscrierea/frecventarea activităţilor organizate de grădiniţă.

Cererea se întocmeşte de către unul dintre părinţi, reprezentantul legal al copilului sau, după caz, persoana desemnată de părinte să întreţină copilul şi se înregistrează la primăria comunei, oraşului sau municipiului în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa familia.
Pentru anul şcolar 2015–2016, cererile, însoţite de documentele justificative, se pot depune până la data de 30 aprilie 2016. Cererile depuse după această dată nu se mai iau în considerare.

Atimulentul sub formă de tichet social se acordă pentru perioada septembrie – iunie, adică perioada în care copilul participă la activităţile organizate în cadrul unităţilor din învăţământul preşcolar (grădiniţe cu program normal, prelungit, săptămânal, grădiniţe speciale).

Acordarea tichetelor sociale este condiţionată de frecvenţa regulată la gradiniţă a copiilor, evidenţa în acest sens urmând a fi ţinută de educatori. Copiii trebuie să fie prezenţi zilnic la grădiniţă, cu excepţia absenţelor motivate, ce pot fi de două feluri:
●    absenţe medicale – motivate, pentru care părinţii trebuie să aducă scutiri medicale corespunzătoare perioadei în care copiii au lipsit;
●    învoiri – cei mici pot fi învoiţi de părinţi maximum trei zile pe lună, cu condiţia anunţării cadrelor didactice.

Pentru a primi tichetele sociale, absenţele copiilor, fie ele şi motivate, nu trebuie să depăşească 50% din totalul zilelor de grădiniţă. În caz excepţional, o singură dată într-un an şcolar, copiii vor putea beneficia de tichete sociale şi dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de jumătate din zilele de grădiniţă, din motive medicale.

stiridesibiu.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.