Cultura locala poate beneficia de fonduri substantiale nerambursabile

admin

Cum se pot accesa fondurile nerambursabile pentru proiecte de cultura? Cum se pot scrie cereri de finantare eligibile pentru a obtine finantare pentru organizarea unor evenimente de acest gen? La aceste intrebari – si la multe altele – s-a raspuns ieri, 26 mai 2017, la sediul Bibliotecii Judetene ”George Baritiu” din Brasov, in cadrul seminarului de informare privind oportunitatile de finantare prin programul ”Europa Creativa”. Peste 40 de persoane au participat la dezbaterile organizate de ADR Centru, prin Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru, in parteneriat cu Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, prin Biroul Europa Creativa Romania – Subprogramul Cultura.

In municipiul si judetul Brasov se dezvolta tot mai mult activitatea creativilor locali, fie ei artisti, mestesugari, IT-isti si altii implicati in sectorul industriilor creative, prin crearea unei platforme de promovare catre publicul larg si interactiunea tot mai intensa cu alti creatori din tara. Astfel, resursele creative zonale se contopesc in evenimente interdisciplinare, desfasurate in zone de maxim interes pentru publicului larg si aduc plus-valoare intregii zone, pe de o parte prin cresterea numarului locurilor de munca, dar si prin promovarea turistica tot mai intensa a zonei. Prin evenimentul organizat de ADR Centru, aflat la cea de-a IV-a editie in Regiunea Centru, reprezentantii autoritatilor publice locale, ONG-urilor, dar si ai unor organizatii private care activeaza in domeniul cultural, din judetele Regiunii Centru, s-au reunit pentru a invata cum se pot scrie proiecte bune, pentru obtinerea unor finantari nerambursabile in domeniul culturii. Centrul Europe Direct din cadrul ADR Centru a mai organizat evenimente similare in perioada 2014-2016, la Sibiu si Alba Iulia. In ultimii ani a devenit tot mai necesara prezentarea concreta a modului cum se realizeaza practic proiectele ce se pot depune spre finantare, iar disponibilitatea reprezentantilor Ministerului Culturii, a fost dublata de sprijinul reprezentantilor autoritatilor publice locale si al tot mai numeroaselor organizatii care activeaza in domeniu, pentru transferul de cunostinte si bune practici in domeniul acestui gen de proiecte. Temele abordate au vizat modul de alcatuire a bugetului in proiecte, cum se pot gasi parteneri de proiect, ce contine, cum se redacteaza si cum se depune o cerere de finantare.

”De la an la an, consecutiv, pe masura ce organizam acest tip de evenimente de informare, constatam ca interesul potentialilor solicitanti de fonduri este tot mai mare. Daca, la inceput discutam de doua tipuri de programe, acum deja vorbim pe spete punctuale ale unuia singur, ”Europa Creativa” si ne punem problema sa trecem la faza in care vom organiza doua sesiuni anual, ale seminariilor noastre. Pentru acest an am ajuns la Brasov fiindca vorbim de un judet ce abunda in cultura, fie festivaluri si evenimente, pe de o parte, si de nenumarate monumente, cetati, biserici fortificate si alte obiective unde se pot organiza evenimente culturale, pe de alta parte. Prin proiectul Europe Direct Regiunea Centru continuam sa-i sustinem si sprijinim pe toti cei care considera ca participarea la acest eveniment este o oportunitate de care trebuie sa profite. Asta deoarece expertii din Ministerul Culturii au prezentat concret aspectele care se puncteaza la aceste cereri de finantare, au dat exemple din alte proiecte, atat pozitive, bune de urmat, cat si negative, pentru a fi evitate. Este important si faptul ca am avut oportunitatea de a prezenta informatii si despre alte surse de finantare nerambursabile la care cei interesati pot recurge. Chiar am constatat, in timpul dezbaterilor, ca participantii faceau directa referire la Catalogul Surselor de Finantare Nerambursabile, un produs de informare pe care ADR Centru il editeaza si il pune gratuit la dispozitia tuturor celor interesati, de peste un deceniu. Astfel, am demonstrat ca-i putem sprijini eficient pe potentialii solicitanti de fonduri nerambursabile pentru derularea activitatilor cuturale si creative, pentru toate comunitatile care doresc sa se dezvolte in Regiunea Centru”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Prin Programul ”Europa Creativa” sunt eligibile spre finantare proiecte culturale sau creative din domeniile: arhitectura, arhive, biblioteci si muzee, artizanat artistic, audiovizual (inclusiv cinematografie, televiziune, jocuri video si multimedia), patrimoniul cultural material si imaterial, design, festivaluri, muzica, literatura, artele spectacolului, artele vizuale, activitate editoriala, radio etc. Dezbaterile de la Brasov au fost interactive, deoarece participantii au avut foarte multe aspecte de clarificat. Pornind de la premisa ca actorii din industria creativa sunt pregatiti sa acceseze finantari nerambursabile prin programul Europa Creativa, cu cofinantare de 40-50% din valoarea totala a proiectelor, cele mai multe intrebari s-au referit la conditiile impuse prin participarea la program. S-a discutat despre modul de selectie a partenerilor, tinand cont de importanta si relevanta ideii de proiect, s-au prezentat aspectele obligatorii privind continutul practic al unei cereri de finantare, au fost discutate modurile de intocmire a bugetului, nu numai pentru evenimente, ci pentru tot ce inseamna activitatile din cadrul unui astfel de proiect, fiind analizate pe scurt si posibilitatile de sustinere a initiativelor de gen prin alte programe europene sau nationale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Metoda de inselaciune accidentul continua sa faca victime

Patru bărbați au fost suprinși în flagrant de polițiștii de la investigații criminale în timp ce încercau să înșele o persoană prin „metoda accidentul”/ bănuiții au pretins victimei 13.000 de lei. În data de 26 mai, în jurul orei 2300, polițiștii Serviciului Investigații Criminale Sibiu, cu suportul operațional al polițiștilor […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro