Crestinii sarbatoresc Rusaliile

Hila Ovidiu

Crestinii ortodocsi sarbatoresc duminica si luni Rusaliile. Traditia spune ca in aceasta zi portile gospodariilor dar si icoanele din case trebuie impodobite cu ramuri de tei. Luni, majoritatea angajatilor sunt liber dat fiind faptul ca cea de-a doua zi de Rusalii e zi declarata nelucratoare de la Guvern.

Crestineste vorbind, Rusaliile mai poarta denumirea si de Pogorarea Sfantului Duh si simbolizeaza momentul in care Duhul Sfant a coborat asupra ucenicilor, dandu-le puterea de a merge in lume pentru a propovadui crestinismul si pentru a vorbi in diferite limbi pe care nu le cunoscusera pana atunci. Sarbatoarea este marcata in fiecare an la 50 de zile de la Inviere iar in legea evreiasca poarta numele de Ziua Cinzecimii. In duminica Rusaliilor crestini merg la biserica si aduc cu ei ramuri de nuc sau de tei, acestea prin forma lor, de limbi de foc, simbolizand coborarea Sfantului Duh. In traditia populara romaneasca Rusaliile, sau Rusalele cum sunt denumite in anumite zone ale tarii simbolizeaza femei de care oamenii se tem pentru ca se spune ca sunt aducatoare de rele. Acestea mai sunt cunoscute si sub denumirea de iele, imparatese ale vazduhului sau ursoaice. In vremurile de demult acestea erau respectate si temute. Se spune ca in noaptea de Rusalii acestea ies sa joace si cauta locuri neumblate. Ba mai mult, din cand in cand rapesc cate un tanar chipes cu care danseaza toata noaptea. Cel din urma insa nu are voie sa vorbeasca niciodata despre ceea ce a vazut sau a auzit in acea noapte. In caz contrar tanarul este pedepsit cu paralizie si chiar moarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primaria Sibiu amendata de CNCD

Primaria Sibiului a fost amendata de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pe motiv ca nu le acorda rromilor din zona Zavoi sansa la o viata normala prin investitii in infrastructura si apa potabila. Reprezentantii municipalitatii au anuntat ca vor contesta amenda. Suma cu care a fost amendata primaria Sibiului […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro