Crestinii au sarbatorit joi Adormirea Maicii Domnului

Joi a fost zi de mare sarbatoare pentru ortodocsii de pretutindeni. Ca in fiecare an, la data de 15 august este sarbatorita Adormirea Maicii Domnului. Sarbatoarea mai poarta denumirea, in traditia populara si de Sfanta Maria Mare sau Uspenia. Se pare ca ziua de 15 august afost pentru prima oara marcata ca zi inchinate Sfintei Fecioare incepand din secolul al V-lea. Este considerata nu doar cea mai veche sarbatoare dedicata Nascatoarei de Dumnezeu ci si cea mai importanta prin prisma faptului ca prin trecerea ei la cele sfinte omenirea a castigat inca un mijlocitor pentru iertarea pacatelor.

La Sibiu toate bisericile au fost pline de credinciosi. Oamenii s-au dus inca de la primele ore ale diminetii pentru a lua parte la slujbele special oficiate.

Copiii si cei care au postit s-au putut bucura si de sfanta impartasanie. Se spune ca desi este zi de ingropaciune, sarbatoarea este insa una a bucuriei asa ca nu este nimic neobisnuit in a le ura sarbatoritilor traditionalul “la multi ani” de ziua numelui.

In traditia populara se credea ca aceasta este ultima zi in care se mai pot culege plante de leac. Tot de Sfanta Maria Mare se faceau si ritualuri magice menite sa “lege” ciocul pasarilor astfel incat acestea sa nu atace viile si holdele campului. Pentru pomenirea mortilor femeile au dus la biserica pentru sfintit si mai apoi au dat de pomana struguri.

Intr-o astfel de zi, batranii neamului “citeau” si vremea. Exista credinta ca daca in aceasta zi in gradini sunt trandafirii infloriti urmeaza o toamna calda si lunga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

162 de milioane de lei, influentele salariale din sistemul medical sibian

Rectificarea bugetara ar fi una dintre solutiile care ar putea asigura salariile marite ale angajatilor din sistemul sanitar si pentru luna decembrie. Practic, la momentul de fata, banii sunt calculati pentru toti angajatii din sistemul de sanatate doar pana in luna noiembrie inclusiv. Din mai de cand s-au aplicat cele […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro