CONSILIUL JUDETEAN SIBIU INVESTESTE FONDURI EUROPENE REGIO PENTRU CRESTEREA CALITATII EDUCATIEI COPIILOR CU PROBLEME DE INTEGRARE SOCIALA

0
155

In urma cu o luna, Consiliul Judetean Sibiu a obtinut finantarea de peste un milion euro pentru reabilitarea si modernizarea Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva din municipiul Medias iar acum s-a concretizat proiectul pentru modernizarea si extinderea Scolii nr. 22 in vederea relocarii Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva nr. 1 Sibiu, in valoare totala de aproape 3 milioane euro. Cu acest prilej, conducerea CJ Sibiu si cea a ADR Centru – care coordoneaza implementarea proiectelor REGIO in Regiunea Centru – au organizat o intalnire comuna cu presa, pentru prezentarea celor doua investitii.

Ambele contracte – atat ”Reabilitarea, modernizarea si dotarea Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva Medias”, cat si ”Reabilitarea, modernizarea si extinderea Scolii nr.22 in vederea relocarii Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva nr. 1 Sibiu” – sunt finantate in cadrul Programului Operational Regional REGIO 2014-2020, Axa prioritara 10, privind imbunatatirea infrastructurii educationale, avand ca obiectiv cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului de educatie.

In cadrul intalnirii cu mass media locala au fost prezentate obiectivele proiectelor derulate in domeniul educational de catre CJ Sibiu, dar si al tuturor celorlalte investitii pe care Consiliul Judetean le are in diferite stadii de implementare, in domeniul infrastructurii de transport si al infrastructurii medicale.

   Asa cum am spus de fiecare data, noi, Consiliul Judetean Sibiu, ne-am concentrat atentia pe dezvoltarea infrastructurii in aceasta perioada de programare a fondurilor europene. In cadrul Programului Operational Regional am pregatit proiecte de reabilitare a drumurilor judetene, in valoare totala de peste 325 milioane lei, dar si pentru investitii in domeniul medical, social si protectia mediului, in valoare de peste 9 4 milioane lei, la care se adauga proiectele de crestere a calitatii in domeniul invatamantului, in valoare totala de aproximativ 18 milioane lei. Astfel, prin toate proiectele noastre atragem in aceasta perioada, pentru dezvoltare, aproape 89 milioane euro doar prin Programul Operational Regional, la nivelul judetului nostru, ceea ce reprezinta cam 75% din bugetul anual al judetului. Este evident ca daca nu am fi beneficiat de resursele nerambursabile europene nu am fi avut capacitatea de a realiza toate aceste investitii. Am pornit de la necesitatea de a aloca fonduri pentru modernizarea sistemului de sanatate, pentru ca o mare parte din imobilele in care functioneaza unitatile medicale din Sibiu sunt invechite si au dotari perimate. Bineinteles ca nu se pot realiza toate investitiile dintr-o data. Dar, tinand cont de toate proiectele pe care le gestionam la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, la Spitalul de Pneumoftiziologie si de Neuropsihiatrie, pana la sfarsitul anului 2023 vom vorbi de o cu totul alta calitate in actul medical in Sibiu. Desigur, acest efort investitional trebuie completat de o politica optima privind personalul, de profesionalism si umanism fata de pacienti. In special in aceasta perioada critica, in care pandemia de coronavirus inca ne pune la grea incercare. Si, cu toate ca de peste un an traversam o criza fara precedent, proiectele noastre nu s-au blocat. Avem in derulare investitii si lucrari importante in infrastructura rutiera si sustinem, incepand cu acest an, modernizarea Centrelor de Educatie Incluziva de la Medias si din Sibiu, pentru care vom asigura inclusiv dotari importante, cu mobilier scolar, tehnica de calcul si echipamente IT, materiale educationale interactive si jocuri. Speram ca astfel vom face mult mai atractiv invatamantul pentru elevii cu nevoi specifice din judet. Pentru urmatoarea perioada de finantare, avem in vedere modernizarea centrului similar din Dumbraveni, dar si multe alte investitii importante, in domeniul infrastructurii, inclusiv in cea privind domeniul cultural, care trebuie sa sustina relansarea turismului dupa pandemie in judetul nostru”, a declarat doamna Daniela Cimpean, presedinte CJ Sibiu.

Detalii Program de finantare si buget proiecte:

Obiectivul general al ambelor proiecte este in concordanta cu tematica Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, care sustine dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare, prin investitiile in educatie si  formare, inclusiv profesionala. Se spera ca astfel tinerii vor dobandi competente noi si vor fi interesati de procesul de invatare pe tot parcursul vietii, iar asa va creste gradul de participare la educatie al tuturor celor care au probleme cu integrarea sociala, in special a copiilor cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului de invatamant.

Cererea de finantare pentru realizarea de investitii la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva (CSEI) din Medias a fost pregatita de Consiliul Judetean Sibiu, autoritatea tutelara a Centrului, cu scopul de a imbunatati conditiile de invatamant ale celor 111 de copii si tineri care studiaza aici, in vederea cresterii numarului acestora pana la 176 (din care 89 fete si 87 baieti). Concret, prin acest proiect se vor reabilita, moderniza si dota doua dintre cele trei cladiri al centrului ce functioneaza pe strada Piscului din Medias, respectiv la cladirea in care functioneaza scoala speciala si la cladirea in care se desfasoara activitatile didactice si profilactice sportive. Valoarea totala a proiectului coordonat de CJ Sibiu este de 4,897,058.10 lei, din care 4,799,116.91 lei (98% din valoarea cheltuielilor eligibile, peste un milion euro) sunt sume nerambursabile alocate de AMPOR, prin Programul REGIO, diferenta constand in contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile si neeligibile. Termenul de finalizare a investitiilor este estimat la finalul anului 2022.

Pe de alta parte, cererea de finantare pentru modernizarea Scolii nr.22, prevede reabilitarea acestui imobil de pe strada Bagdazar din Sibiu, in vederea relocarii centrului de educatie incluziva din oras. In viitorul Centru vor studia 258 copii, din care 80 fete si 178 baieti. Prin proiect se propune executarea lucrarilor de reabilitare a actualei cladiri a Scolii nr.22 in vederea adaptarii acesteia la noile necesitati. Constructia existenta va fi extinsa cu un corp nou de cladire ce va include 15 sali de clasa pentru scolari cu deficiente severe, cel putin 14 sali de clasa pentru scolari cu deficiente medii sau usoare, cancelarie si birouri, spatii administrative. Pentru functiunea de centru social specific, vor fi realizate o sala pentru art-terapie, o sala pentru stimulare senzo-ludoterapie, un centru de documentare si informare CDI, o sala time-out, un cabinet informatica, cabinete medicale si stomatologice. De asemenea, Centrul de Educatie Incluziva din Sibiu va avea ateliere de profesionalizare, cabinete de consiliere, de logopedie, o sala de kinetoterapie si propria sa piscina/bazin, dar si un numar suficient de grupuri sanitare, raportate la numarul de elevi.

Valoarea totala a proiectului este de 13.104.230,50 lei, din care 9.069.289,89 lei (tot 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, aproape 2 milioane euro) sunt sume nerambursabile alocate de AMPOR, prin Programul REGIO. Diferenta consta in contributia beneficiarului – Consiliul Judetean Sibiu – la cheltuielile eligibile si neeligibile din cadrul proiectului, dupa cum rezulta din Fisa sintetica atasata prezentului material de presa. Investitia se va finaliza pana la sfarsitul anului 2023.

Investitiile in infrastructura educationala locala, contribuie la dezvoltare inclusiv pe plan regional si trebuie sa duca la reducerea inegalitatilor in ceea ce priveste imbunatatirea cunostintelor si aptitudinilor tinerilor din zona, la fel cum trebuie sa promoveze incluziunea sociala, prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale si de educatie.

   ”Judetul Sibiu deruleaza investitii semnificative pentru comunitatea locala, in toate tipurile de infrastructura. La nivelul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru monitorizam acest proces si vedem cum, de la o perioada la alta, sunt tot mai multe proiecte, cu valori tot mai mari. Evident, necesarul de finantare este foarte mare, dar judetul Sibiu este unul dintre judetele cele mai active, nu numai din Regiune, ci si de la nivel national. Din acest punct de vedere putem nota ca in Sibiu s-au atras importante fonduri europene inca din perioada de preaderare. Dar comparatia este si mai importanta pentru anii de dupa momentul aderarii la Uniunea Europeana. Astfel, in perioada 2007-2013, Consiliul Judetean Sibiu a derulat 16 proiecte, cu o valoare totala de peste 42 milioane euro, iar in actuala perioada, 2014-2020, care se va incheia in 2023, vorbim de 14 proiecte, cu o valoare totala de aproape 89 milioane euro. Pentru perioada 2021-2027, pe care ADR Centru o va gestiona in calitate de Autoritate de Management a Programului Operational Regional, CJ Sibiu a pregatit si ne-a transmis peste 30 de propuneri pe care le-am inclus in portofoliul regional de proiecte, valoarea lor totala fiind de peste 340 milioane euro.

Vorbind de aceste centre destinate dezvoltarii infrastructurii de invatamant destinate persoanelor cu nevoi speciale, la Medias si la Sibiu, in urma implementarii proiectelor finantate prin Programul REGIO, sistemul local de educatie incluziva va fi mult mai performant si va contribui la dezvoltarea si integrarea in societate a tinerilor cu nevoi speciale. Aceasta amprenta a evolutiei lor sociale va avea efecte pozitive asupra intregii comunitati in general. De rezultatele proiectelor de la Sibiu si Medias vor beneficia si familiile copiilor, care vor sti ca in acest Centre se ofera servicii de educatie de calitate si consiliere optima, deoarece fiecare specialitate va beneficia de spatii potrivite pentru recuperare, ce va fi completata de relatiile interumane”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.