Clasa a IX-a la gimnaziu?!

Hila Ovidiu

Ministrul Educatiei vrea noi modificari in structura scolara. Acesta propune trecerea clasei a IX-a la ciclul gimnazial. Masura ar putea lasa fara paine dascalii care lucreaza in licee care nu au si scoala gimnaziala.

Aproape ca nu este saptamana in care Ministrul Educatiei, Adrian Curaj sa nu vina cu cate o idee de modificare a sistemului de invatamant. Cea mai noua ipoteza, lansata saptamana aceasta, este cea cu privire la trecerea clasei a IX-a la invatamantul gimnazial. Ideea i-a venit dupa ce a constatat ca 25 la suta dintre copiii care termina ciclul gimnazial nu se mai regasesc in ciclul liceal sau profesional.

“Cand termina clasa a IX-a, copilul are varsta potrivita sa semneze un contract de ucenicie, reuseste sa mearga intr-un sistem dual cu sens. Iar noi reusim sa se intample ca sistemul dual sa fie foarte apropiat de dualul intalnit in tarile puternice precum Germania, Austria. Ne-ar ajuta foarte mult. Sigur, am un mandat scurt, nu imi propun sa schimb, nu imi propun sa bulversez, dar imi propun sa ridic subiecte”, a declarat intr-un interviu Adrian Curaj Ministrul Educatiei.

La momentul de fata legea educatiei prevede invatamantul obligatoriul de 11 clase incluzand aici pregatitoarea si 2 ani de profesionala sau liceu. Reprezentantii asociatiilor de parinti si ai sindicatelor spun insa ca o astfel de masura este total nepotrivita pentru sistemul de invatamant romanesc. Inspectorii scolari spun ca cel putin 20 la suta dintre dascalii care activeaza in licee care nu au si ciclu gimanzial vor ramane fara loc de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Reincep proiectiile Astra Film

Astra Film Cinema revine in forta. Prima proiectie este programata pentru ziua de joi. Cinefilii vor putea urmari documentarul “Outside”. Singurul cinematograf din centrul orasului isi reia activitatea. Astra Film Cinema isi redeschide portile si vine cu o adevarata provocare pentru iubitorii de documentare: cate o proiectie pentru fiecare zi […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro