CFR a cheltuit 120 de milioane de lei pentru modernizarea a șase gări

Hila Ovidiu

Șase gări din România, au fost recepționate în prima parte a lui 2014, după ce lucrările de modernizare au fost finalizate. Modernizarea gărilor din Slatina, Reşiţa Sud, Zalău, Bistriţa Nord, Giurgiu Oraş şi Botoşani s-a efectuat cu fonduri europene, lucrările au costat circa 120 milioane lei. 

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA a recepţionat în primul semestru al acestui an 6 gări, modernizate cu fonduri europene, a căror valoare contractuală se ridică la 119,3 lei mil lei, în Slatina, Reşiţa Sud, Zalău, Bistriţa Nord, Giurgiu Oraş şi Botoşani.

“Lucrările de modernizare a staţiilor de cale ferată pornesc de la schimbarea faţadei clădirilor, continuă cu modificarea circuitului în interiorul clădirilor şi se extind până la redimensionarea perimetrului exterior al gărilor pentru a asigura confortul, siguranţă şi fluiditatea mixului de călători. Prin continuarea acestor proiecte, dorim să transformăm gările într-un spaţiu modern şi adaptat atât cerinţelor pieţei, cât şi nevoilor clienţilor noştri, călătorii”, a declarat MACARIE MOLDOVAN, directorul general al CFR SA.

Proiectul de modernizare a staţiilor de cale ferată, derulat prin Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013, cu finanţare asigurată în proporţie de 85% de la Comisia Europeană şi 15% de la Bugetul de Stat, prevede realizarea unor lucrări de anvergură, care odată finalizate transformă vechile staţii feroviare în gări moderne, care pe de o parte răspuns cerinţelor şi aşteptărilor călătorilor, iar pe de altă parte oferă spaţii comerciale redimensionate şi readaptate la o gamă variată de serivicii pentru agenţii economici, care doresc să-şi înceapă sau să-şi extindă business-ul în staţiile de cale ferată.

11 staţii feroviare Slatina, Reşiţa Sud, Zalău, Bistriţa Nord, Giurgiu Oraş, Botoşani, Călăraşi, Sf Gheorghe, Brăila, Piatra Neamţ şi Vaslui care au trecut prin acest program de modernizare.

Procesul de modernizare a cuprins clădirile, liniile, peroanele, sistemele de instalaţii, până la construcţii de pasarele, scări rulante sau rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, oferă acum călătorilor condiţii moderne de tranzit, confort şi siguranţă în gară şi pe tot parcursul călătoriei.

CFR SA a finalizat şi recepţionat, în perioada 2013-2014, lucrări de modernizare în 11 din cele 14 staţii de cale ferată, demarate în anii 2011 şi 2012, valoarea totală a contractelor fiind de 239,664,412, 67 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

MAE nu poate confirma prezența unui cetățean român în avionul Air Algerie

Ministerul Afacerilor Externe din România precizează că prezența unui cetățean român în aeronava Air Algerie, prăbușită joi în Mali, nu a putut fi confirmată până în prezent de către oficialitățile algeriene. Din cauza informațiilor contradictorii referitoare la numărul pasagerilor și cetățeniile acestora, confirmarea faptului că un român se afla în […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro