Ce facem in caz de cutremur?!

Hila Ovidiu

Dupa exercitiul de marti, salvatorii de la ISU vin cu sfaturi pentru populatie. In caz de cutremur in primul rand trebuie sa va pastrati cumpatul. Daca sunteti in cladiri adapostiti-va sub tocurile usilor sau sub peretii de sustinere. Evitati pe cat posibil scarile pana cand se opreste miscarea pamantului.

Dupa cele doua mari cutremure care au zguduit Italia, autoritatile romane au intrat in alerta. Marti a avut loc un exercitiu de mare amploare pentru a-i pregati pe salvatori sa intervina in cazul unui astfel de dezastru natural. Reprezentantii ISU Sibiu, participanti la exercitiul care a avurt loc ieri, le dau sibienilor cateva sfaturi extrem de utile menite sa le salveze viata in cazul unui cutremur. In caz de cutremur protejati copiii batranii si femeile. Nu va temeti de zgomote. Ramaneti in locuinte sau cladirile in care va aflati pana cand miscarea tectonica inceteaza. Evitati imbulzirea la iesire si nu fugiti pe scari in timpul miscarii seismice. Daca seismul v-a prins in incapere evitati sa stati aproape de geam. Nu sariti afara nici daca stati la parter. Se pot desprinde oricand elemente din cladire care sa va raneasca. In situatia in care nu aveti unde va adaposti asezati-va langa un perete solid, sprijiniti in genunchi si coate iar cu palmele acoperiti-va ceafa. Daca este posibil inchideti sursele de foc si curent. Daca in timpul cutremurului a luat ceva foc, interveniti numai dupa ce miscarea seismica a incetat. Daca ati fost surprinsi de cutremur in strada evitati sa stati in apropierea copacilor, stalpilor de electricitate sau cladirilor. Dupa producerea cutremurului nu parasiti imediat cladirea. Vedeti daca sunt persoane ranite, incercati sa acordati primul ajutor, calmati copiii si inainte de a pleca din locuinta luati cu dumneavoastra haine groase, paturi si eventual provizii alimentare. Pentru a va asigura ca parasiti cladirea in siguranta, la iesire folositi fie o casca fie un alt obiect care v-ar putea proteja capul. Daca ati fost prinsi sub daramaturi incercati sa aungeti la pereti sau tevi si sa bateti in ele in incercarea de a comunica cu cei de afara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Sport dupa ore in 14 scoli

14 scoli si licee isi deschid portile pentru sibienii dornici sa practice sport. curtile scolilor si terenurile de sport vor putea fi folosite insa numai dupa finalizarea cursurilor elevilor. Consilierii locali au decis ca pentru inceput doar 14 unitati scolare din oras sa isi deschida portile pentru cei care doresc […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro