Ce boli poate cauza igiena intima incorecta

admin

Echilibrul florei vaginale este foarte delicat și poate fi perturbat ușor. De aceea, dacă utilizezi produse neadecvate, s-ar putea să te confrunți cu unele afecțiuni. Dușurile intravaginale pot duce la infecții

Dacă medicul nu ți le recomadă, indicat ar fi să nu faci spălături intravaginale, întrucât perturbă pH-ul zonei intime. Dușurile intravaginale sunt o poartă de acces pentru infecții, cum sunt vaginita bacteriană, boala inflamatoare pelvină și candidoză.

„Aceaste afecțiuni apar din cauza unor dezechilibre ale florei vaginale provocate de spălături vaginale agresive, repetate, efectuate fără recomandarea medicului sau de folosirea greșită (din spate în față) a hârtiei igienice“, explică Horațiu Haradja, medic specialist ostetrică-ginecologie.

Info: Spălăturile intravaginale scad fertilitatea și pot duce la complicații în sarcină.

Atenție! Dacă observi că secreția vaginală și-a modificat consistența, mirosul sau culoarea, ori dacă apar mâncărimi și usturimi în zona intimă, nu amâna vizita la medic.

Șervețelele și tampoanele parfumate sunt dăunătoare

Zona intimă este foarte sensiblă, și pentru că parfumul duce la iritații ale pielii și distruge flora bacteriană normală, evită șervețelele și tampoanele parfumate. Mai mult, șervețelele intime cu proprietăți antibacteriene fac la fel de mult rău ca și cele parfumate, pentru că au substanțe care distrug atât bacteriile dăunătoare, cât și pe cele benefice.

Cum previi apariția bolilor

• Usucă bine zona intimă după duș, evitând folosirea prosoapelor aspre. Medicii recomandă spălarea o dată sau de două ori pe zi, pentru a nu perturba echilibrul florei vaginale.

• Apelează la gelurile intime, întrucât acestea au probiotice, ce formează o barieră împotriva bacteriilor.

• Renunță la folosirea absorbantelor zilnice, deoarece acestea păstrează umezeala și nu permit zonei intime să se aerisească.

• Folosește lenjerie intimă din bumbac și nu din materiale sintetice.

• Spală corect lenjeria intimă.

• Folosește produse blânde, fără parfum și cu pH neutru.

Dr. Horațiu Haradja, medic specialist ostetrică-ginecologie, clinica Donna Medical Center

Sindromul de șoc toxic poate fi provocat de folosirea îndelungată a tampoanelor interne. Acestea pot conține pesticide, clor, coloranți artificiali, poliester, adezivi și alte substanțe compromițătoare ce pot duce la apariția unor inflamații. Este recomandat ca în perioada menstruației să se folosească absorbante externe, iar pentru situațiile speciale în care este nevoie de tampoane interne, acestea să fie schimbate la 2-3 ore. Germeni precum candida, ureaplasma, mycoplasma, chlamydia, gonococul, gardnerella, nedepistați și netratați la timp pot duce la probleme genitale ireversibile.

Un articol prezentat de Mădălina Hârjoi si preluat de gofm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

eva.ro : Ce legatura exista intre infertilitate si stres? Sfatul expertului

Poate afecta ovulaţia şi femeile rămân mai greu însărcinate, explică un medic ginecolog. Ce poţi să faci ca să previi şi să măreşti şansele de a concepe un copil În urma unui studiu realizat de dr. Courtney Denning-Johnonsn de la Universitatea Ohio, în cadrul căruia au fost observate 501 femei […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro