Catastrofă ecologică pe râul Bistrița. Peste un MILION de litri de substanţe TOXICE au ajuns în apă

0
788

Dezastru ecologic în zona Broşteni. Peste un milion de tone de substanțe toxice au fost deversate ”accidental” în râul Bistrița. Apa s-a colorat în portocaliu din cauza metalelor grele. Deversarea s-a produs de la fosta exploatare minieră Isipoaia.

Râul Bistriţa a fost poluat marți, cu peste un milion de litri de substanţe toxice, fapt ce a dus la colorarea în portocaliu a apei.

Deversarea ”accidentală” de substanțe tocice ce conțin cantități uriașe de cupru, fier şi zinc, s-a produs de la exploatarea minieră Isipoaia.

Timp de două ore, din fosta mină, s-au scurs în râu, aluviuni care au contaminat apa.

În data de 26.08.2015, în jurul orei 15.00, la galeria transversală Isipoaia, din cadrul perimetrului minier Leşu Ursului U.P. Tarniţa, jud. Suceava, aprobat la închidere prin H.G. 1008/2006, a avut loc un eveniment de mediu ce a constat în debuşarea unei cantităţi mari de apă de mină pe conductele de evacuare, montate în urma închiderii acesteia. Debitul iniţial a fost estimat la 150 l/s, după care a scăzut treptat, menţinându-se la un nivel constant de 20 l/s., incidentul producând poluarea râului Bistriţa pe o distanţă de circa 20 km. La faţa locului, s-au deplasat reprezentanţi din partea primăriei Ostra, S. Conversmin S.A., S.C. Minbucovina S.A., S.G.A. Suceava, G.N.M. Suceava şi I.S.U. Suceava, fiind constatată poluarea accidentală. Lucrările de închidere a galeriei, respectiv cele 2 diguri (unul în interiorul galeriei pentru reţinerea rambleului şi cel de închidere de la gura galeriei), precum şi dopul de rambleu, pe o porţiune de 85 m.l., nu au fost afectate de unda de viitură produsă în subteran. Situaţia este raportată permanent către conducerea executivă a S. Conversmin S.A. şi Direcţia Generală Resurse Minerale şi Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului. După analiza cauzelor care au dus la producerea incidentului, se vor stabili măsuri de remediere a situaţiei”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Economiei, remis exclusivNEWS.ro.

În prezent, situaţia creată este monitorizată permanent, S.C. Minbucovina S.A. Vatra Dornei instituind un post de pază la galeria transversală Isipoaia, iar S. Conversmin S.A., prin şeful punctului de lucru şi şeful Laboratorului Iacobeni, asigurând monitorizarea apelor de mină evacuate din subteran, prin prelevarea de probe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.