Bugetarii nu pot vinde voachere de vacanta. Amenda este atat de mare incat ii va indemna sa mearga cu acesta.

admin

Voucherele de vacanta care vor fi acordate, de la 1 iulie 2017, vor fi date pe suport electronic si vor fi nominale, iar cei care isi vand tichetul sunt pasibili de amenzi.

Amenzile pot fi de pana la 14 salarii minime brute, adica peste 20.000 de lei, se arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind acordarea tichetelor de vacanta, postat in consultare publica pe site-ul Ministerului Turismului.

Ce spera Guvernul sa obtina cu aceste vouchere

Proiectul de act normativ prevede totodata ca impactul bugetar anual determinat de acordarea acestor tichete este estimat la 1,73 miliarde de lei, calculat la valoarea unui salariu minim brut pe economie, de 1.450 de lei.

In acelasi timp, modificarile si completarile aduse OUG nr.8/2009 ar urma sa aiba un impact direct si efectiv in economie de aproximativ 400 milioane de euro acordate sub forma unor vouchere celor aproximativ 1,2 milioane de persoane angajate in sistemul bugetar.

De asemenea, se estimeaza cresterea semnificativa a contributiei actuale a veniturilor din sectorul turismului la bugetul de stat, care se situeaza, la ora actuala, la aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

„Prin Programul de Guvernare 2017-2020, Guvernul Romaniei s-a angajat ca ‘toti salariatii din sistemul public vor beneficia anual, incepand cu (…) 2017, de un tichet de vacanta egal cu valoarea salariului minim brut din acel an’.

Mai mult, tot in cadrul documentului Program de Guvernare 2017-2020 anterior citat, ‘masurile urmarite de Guvern vor conduce la cresterea numarului de locuri de munca si astfel la pastrarea fortei de munca in Romania’. Astfel, obiectivul Guvernului este sa opreasca ‘exodul fortei de munca din domeniul turismului catre alte state din relativa vecinatate a Romaniei’ stimuland acest domeniu prin ‘acordarea unui tichet de vacanta pentru angajatii din sistemul public”, se arata in proiectul de modificare si completare a OUG.

Voucherele de vacanta vor fi emise pe suport electronic si pot fi alimentate exclusiv cu valoarea nominala a tichetelor acordate de catre angajator si pot fi utilizate doar pentru achizitionarea de servicii turistice in unitatile afiliate, se stipuleaza la articolul 2, alineatul 22 al actului normativ.

Tot in acest context, se mentioneaza faptul ca valorile nominale permise pentru voucherele de vacanta pe suport hartie pot fi multiplu de 10 lei, pana la 100 lei, „valoare nominala maxima pe voucher”, iar plafonul maxim cumulat al comisionului perceput de la angajator si unitatea afiliata, de catre unitatile emitente, este de maximum 1% din valoarea voucherului de vacanta.

Amenzi si sanctiuni

In ceea ce priveste contraventiile suportate de catre cei care nu respecta prevederile legale prevazute in OUG nr. 8/2009, proiectul de modificare si completare precizeaza ca acceptarea de catre unitatea afiliata de vouchere de vacanta de la alte persoane decat titularul tichetului se va sanctiona cu 4 pana la 7 puncte de amenda.

Un punct de amenda este echivalent cu contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata (1.450 lei) stabilit, in conditiile legii.

Pe de alta parte, constituie contraventie si se sanctioneaza cu 4-14 puncte amenda si retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licentei de turism acceptarea de catre unitatile afiliate de vouchere de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu indeplinesc conditiile pachetului minim de servicii, respectiv cu 7-14 puncte de amenda si retragerea licentei de turism agentiei de turism, in calitate de unitate afiliata, fapta agentiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achizitionare cu vouchere de vacanta la un pret mai mare decat pretul pachetului similar de servicii achizitionat prin alte mijloace de plata.

In plus, se va sanctiona cu 7-14 puncte de amenda urmatoarele situatii: fapta unitatii afiliate de a da rest in bani la voucherul de vacanta, comercializarea voucherelor de vacanta de catre angajati, angajatori, unitatile afiliate si structurile de primire turistice, diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanta utilizate de angajati, emiterea de vouchere de vacanta cu alte valori nominale si emiterea de vouchere de vacanta de catre alte entitati decat cele prevazute in textul legii.

Proiectul de act normativ privind modificarea si completarea OUG privind acordare voucherelor de vacanta se va afla in consultare publica pe site-ul Ministerului Turismului pana la data de 7 iunie, iar observatiile si propunerile pot fi transmise la ministerul de resort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

CNAIR MONTEAZA PANOURI ABSORBANTE CU DEDICATIE, IN LOC SA FACA AUTOSTRAZI

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu poate construi drumuri, dar înșiruie cu nemiluita panouri fonoabsorbante pe dealurile și câmpiile patriei. Pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva, între km 50+200 și km 77+371, constructorul, adică asocierea Teloxim Com SRL- Comsa SA- Aldesa Construcciones SA- Arcadis Eurometudes SA, a […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro