Bisericuta in care, daca te rogi cu sarg, ti se indeplinesc dorintele

Hila Ovidiu

Sute de oameni merg in fiecare zi la “Bisericuta” de langa Gara pentru a se ruga. Capelei romano-catolice i s-a dus vestea cum ca, oamenilor care vin sa se roage si sa dea acatiste aici li se indeplinesc cele mai arzatoare dorinte. Datele istorice arata ca micutul lacas de cult a fost atestat prima oara in jurul anului 1200.

Capela de langa gara este vizitata in anumite perioade ale anului mai ales de catre tineri. Si asta pentru ca bisericutei i s-a dus vestea ca fiind facatoare de minuni in privinta promovarii examenelor. Dincolo de mituri si credinte insa bisericuta are o istorie tumultoasa. Prima data apare in documentele vremii in jurul anului 1200 cand pe locul actualei capele s-a gasit o manastire dominicana. In1241, dupa cucerirea Kievului de catre mongoli Sibiul de atunci este asediat iar biserica incendiata. A fost recladita insa in scurt timp. 200 de ani mai tarziu in interiorul bisericutei a fost ridicat un crucifix inalt de peste 7 metri daltuit dintr-un singur bloc de piatra. Se spune ca, “Iisus pe cruce” de atunci a dainuiti in interiorul bisericii pana astazi. Asta nu inseamna insa ca sculptura a fost ferita de razboaiele vremii. In 1474 biserica este stramutata si folosita ca azil pentru cei bolnavi si sarmani. De aici ii vine si denumirea de “Biserica suferinzilor”. In 1660  biserica este fin nou distrusa pentru a nu putea fi folosita  de catre asediatori ca punct de atac. Crucea din piatra este ingropata cu moloz unde ramane ascunsa timp de 24 de ani. Crucea a fost reinaltata abia in 1683. in 1755 ia pentru prima data forma unei capele iar in 1882 este extinsa prin construirea unei clopotnite. Chipul mantuitorului pe cruce a fost insa in ultimii 600 de ani martorul mai multor distrugeri, jafuri sau incendii. Capela a fost inscrisa in 1954 in lista monumentelor istorice si asa a ramas si pana astazi. La momentul de fata ea este folosita de catre crestini din toate cultele care vin cu piosenie si credinta in suflet si se roaga pentru pace sufleteasca, bunastare si sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Lucrari finalizate

Municipalitatea a finalizat terenurile de sport din curtea stadionului. Proiectul cu tarifele este in dezbatere publica si urmeaza sa fie votat si de catre consilierii locali. Miniterenurile de sport din curtea Stadionului Municipal au fost finalizate. Acestea vor putea fi inchiriate de catre sibieni la preturi cuprinse intre 10 si […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro