Baza Hipică: Terapie asistată cu cai pentru copiii cu AUTISM şi dizabilităţi

0
352

Zeci de copii cu probleme neuromotorii din Sibiu beneficiază în această vară de un sistem special de terapie în care sunt combinate tehnici moderene diferite, precum hipoterapia sau meloterapia, toate menite să atragă cât mai mult copii în sistemele de recuperare.

Timp de trei luni, copiii diagnosticaţi cu autism, paralizie cerebrală,  sindrom Down, tetrapareză spastică, miopie sau microcefalie participă la un proiect inedit organizat de Asociația „Dorință, Ajutor, Recuperare” (D.A.R.).

Proiectul își propune să aducă atât o îmbunătățire a stării de sănătate a copiilor dar mai ales o îmbunătățire a modului de a privi terapia, nu doar ca pe o obligație, ci într-un mod cât mai plăcut realizându-se astfel creșterea competențelor sociale ale acestora.

Astfel, 20 de copii beneficiază timp de trei luni logopedie, la care se adaugă terapia asistată de cai (hipoterapia), terapia prin muzică (meloterapia), terapia prin artă și terapia prin teatru (drama terapia), terapii cu ajutorul cărora se urmărește reabilitarea psiho-socială și dezvoltarea unor competențe.

“Pentru terapia asistată cu cai, copiii au fost împărțiți în două grupe de câte 10 copii, fiecare grupă având la dispoziție 2 ore pe săptămână. Activitatea se desfășoară la Baza Hipica Sibiu în zilele de marți și joi, cu antrenoarea Adelina Ioana Bucur”, anunţă iniţiatorii.

Terapia asistată de cai constă în călăritul terapeutic și în preocuparea față de aceste animale deosebite. Pe parcursul hipoterapiei, calul reprezintă un instrument terapeutic. Ritmul liniștitor al calului, puterea și cele trei modele tridimensionale de mișcare duc la executarea de exerciții cu rol în îmbunătățirea circulației, a tonusului muscular și al echilibrului. Copiii pot interacționa cu calul realizându-se astfel schimbări benefice asupra acestora prin activități de periaj, hrănire și desigur diverse activități pe cal: aruncarea mingilor colorate si cu textură dferită la coș, călărit printre jaloane sau aruncarea cercului la țintă.
În prezent copiii desfășoară activități de călărie în fiecare marți și joi de la ora 10 la 12 la Baza Hipica Sibiu, ore de logopedie în particular iar programul de muzică va începe vineri, 8 iulie, și va dura patru săptămâni.

Proiectul este finanţat de Primăria Sibiu prin Agenda Comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.