Banii uitati „la saltea” valoreaza acum 15 miliarde de euro.

admin

Vechi bancnote si monede emise in diverse valute europene anterior adoptarii monedei unice zac inca in ascunzisurile improvizate din locuintele europenilor, totalul masei monetare care lipseste din inventarul bancilor centrale valorand aproximativ 15 miliarde de euro.

Cu alte cuvinte, multi europeni stau inca pe o comoara ascunsa, chiar daca intre timp bani care ar valora acum 5 miliarde de euro au depasit termenul limita in care putea fi preschimbati, anunta Bloomberg.

Suma totala a banilor uitati de europeni echivaleaza cu nivelul importurilor anuale ale Letoniei, desi pentru cetatenii din 12 state membre ale uniunii monetare gasirea comorilor puse la saltea nu ar valora nici macar un eurocent.

Bancile centrale din Franta, Italia, Finlanda, Grecia, dar si din alte 8 state ale zonei euro au renuntat de ceva vreme sa mai preschimbe banii vechi in bancnote si monede euro, ceea ce reduce cu o treime valoarea comorii ascunse si uitate.

Cea mai mare lovitura par sa o fi incasat portughezii, care au avut un termen de aproape un an pentru a preda bancilor vechii bani, fapt care a sters automat economii de 48% din sumele in escudos aflate in posesia populatiei.

La polul opus se afla germanii, care pazesc aproape jumatate din comoara pierduta a Europei, Bundesbank negrabindu-se sa inainteze vreun termen limita pentru rascumpararea vechilor marci germane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ce semnificatie are ziua de maine: Sambata lui Lazar ??

Învierea lui Lazăr este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim. Cele două zile alcătuiesc împreună hotarul şi puntea de legătură între Postul Paştilor şi Săptămâna Patimilor: sunt două zile de prăznuire, o anticipare a bucuriei pe care o va aduce, peste […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro