ASTAZI la Belgrad se face primul pas pentru extradarea lui Sebastian Ghita

admin

Omul de afaceri Sebastian Ghita, aflat in arest in Serbia, ar urma sa fie audiat, vineri, la Belgrad, ca urmare a cererii de extradare formulata de autoritatile romane.

Audierea lui Ghita, care va fi adus din inchisoarea districtuala din Belgrad, ar urma sa fie facuta de un judecator de camera preliminara, in baza Legii cu privire la asistenta juridica internationala in materie penala, anunta agentia Tanjug, citand Inalta Curte din Belgrad.

Fostul deputat Sebastian Ghita a fost localizat si retinut la Belgrad in noaptea de 13 spre 14 aprilie. Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau in momentul capturarii.

In 27 aprilie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anunta ca autoritatile romane au transmis la Belgrad toate documentele pentru extradarea lui Sebastian Ghita.

Curtea Suprema din Belgrad a prelungit, la solicitarea Romaniei, termenul de 18 de zile pentru transmiterea cererii de extradare. Purtatorul de cuvant al Curtii, Bojana Stankovic, a declarat ca, in cadrul procedurilor preliminare, termenul de detentie poate fi prelungit pana la 40 de zile. In cazul lui Ghita, imediat dupa retinere, au fost formulate doua decizii ale instantelor: una privind retinerea sa pentru o perioada de doua luni si o alta privind retinerea sa pentru 18 zile.

Miercuri, Sebastian Ghita a intrat in direct cu autoritatile judiciare din Romania, intr-o videoconferinta, in cadrul unei sedinte secrete care a avut loc la Inalta Curte de Casatie si Justitie. El ar fi trebuit sa raspunda intrebarilor in dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania, in care este urmarit penal si fostul premier Victor Ponta. Ghita nu a dat insa nicio declaratie, invocand ca nu este asistat in Serbia de catre avocatul ales de el. In aceste conditii, o noua videoconferinta va avea loc luni, au declarat surse judiciare.

Pe numele lui Sebastian Ghita exista doua mandate de arestare in lipsa, el avand cinci dosare penale in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Sa ne bucuram de soare inainte de un weekend cu ploi

Ziua de vineri se anunta una excelenta, cu temperaturi mari. Va ploua putin, dar doar in centrul si sudul tarii. Temperaturile continua sa creasca si sambata, insa ploile se reintorc in toata tara, asa ca in weekend ar trebui sa iesiti din casa cu umbrela. Mai mult, duminica se face […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro