Artistii Eveniment Gold: Gianna Nannini

admin

Cantareata si compozitoarea de muzica rock Gianna Nannini si-a lansat primul hit in 1979. Melodia „America” si albumul „California” au devenit in scurt timp un succes in Europa.

Spirit rebel, initial cantareata si compozitoare in stilul anilor 70, descopera rock-ul in timpul sederii in USA. Cu hituri ca „Latin Lover” si „Profumo” ajunse pe primele locuri in topurile europene, legendarul producator Conny Plank (Eurythmics, Kraftwerk) o aduce pe culmile gloriei.

In 1986, piesa „Bello e impossibile” devine un hit international, multipremiat in Italia, Germania, Austria si Elvetia. Urmeaza compilatia „Maschi e altri”, care vinde peste un milion de exemplare. Publicul din Romania o cunoaste mai ales prin intermediul hiturilor „Un’estate italiana”, imnul oficial al Cupei Mondiale de Fotbal din 1990 si „I maschi”, refren in voga al anilor in anii ’90.

Cariera Giannei Nannini a cunoscut o permanenta ascensiune, de la primul sau LP care i-a purtat numele (1974), trecand prin reinventarea sa ca om si ca artista cu albumul „California” (1979) si culminand cu succesul rasunator al turneului „Grazie” din 2007.

In timpul concertului din Londra, sustinut alaturi de London Session Orchestra pe scena Shepherd’s Bush Empire, „La Gianna” i-a uimit pe criticii britanici care au avut ocazia sa vada o artista care radia o lumina si o energie inepuizabila.

Gianna isi incanta fanii nu numai cu vocea, ci si cu talentul sau de compozitoare si actrita. Putini stiu ca ea a jucat in filmul Sogno di una notte d’estate (1983) si in serialele „¡Hola Raffaella!” (1992) si Bistro (1979).

A compus, de asemena, coloana sonora a filmului Sconcerto Rock (1982). Legatura sa cu lumea filmului nu se opreste aici: videoclipul sau Fotoromanza (1984) poarta amprenta regretatului regizor Michelangello Antonioni.

Din repertoriul sau nu lipsesc melodiile controversate. In single-ul sau „America” (1980), masturbarea apare ca o alegorie a narcisismului „visului american”, lucru care a starnit revolta moralistilor italieni. Anul 2008 aduce videoclipul single-ului „Mosca Ciega”, dedicat jurnalistei si activistei pentru drepturile omului Anna Politkovskaya, asasinata in 2006.

Titlul este unul metaforic, sugerand ca Anna s-a expus furiei regimului de la Kremlin pentru ca a refuzat sa inchida ochii la ceea ce se petrecea in jurul sau. De altfel, cantareata si compozitoarea italiana este si o cunoscuta sustinatoare a drepturilor omului si a cauzei ecologice.

In 1994 a participat la un concert de sustinere a imigrantilor, si un an mai tarziu a luat parte la actiunile de protest ale Greenpeace. De asemenea, in timpul turneului european „Extravaganza”, a optat sa utilizeze energia solara pentru alimentarea echipamentului necesar la scena.

Gianna Nannini nu si-a neglijat nici pregatirea academica: in 1994 ea si-a finalizat studiile de doctorat „summa cum laudae” cu teza intitulata „Relatia dintre corp si voce”. Sursa de inspiratie a acestei teze i-a fost un idol: Janis Joplin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Pamantul este plin cu diamante, dar asta nu ne face miliardari pe toti

O nouă cercetare arată că ar putea fi mult mai multe diamante în scoarţă Pământului decât s-a crezut, dar fiind de mici dimensiuni şi neputând fi topite este doar o reuşită ştiinţifică. Studiile derulate de cercetători la Universitatea „John Hopkins” din Baltimore, SUA, arată că în scoarţa terestră s-ar afla […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro