ARGEŞ – REŢINUŢI PENTRU ULTRAJ

0
283

În urma informațiilor apărute în spațiul public, în baza delegarii din partea unităților Ministerului Public, vă aducem la cunoștință următoarele:

În ziua de 26 decembrie a.c., polițiștii Secției 1 Poliție Pitești au fost sesizați cu privire la o stare conflictuală, petrecută la un bloc de locuințe de pe str. Depozitelor din Pitești, constând în aceea ca un bărbat care făcea parte dintr-un grup de trei bărbați și o femeie, ar fi lovit ușa de intrare într-un apartament și ar fi proferat injurii, expresii vulgare și amenințări cu acte de violență, deranjând liniștea.

Cu ocazia deplasării la fața locului, în fața imobilului au fost identificate persoanele în cauză. Procedand la legitimarea acestora, unul dintre bărbații în cauză a refuzat sa dea relații în vedere stabilirii identității.

În continuare i s-a adus la cunoștință că, în aceste împrejurări, va fi luată măsura conducerii la sediul poliției, pentru stabilirea identitatii, însă bărbatul s-a împotrivit indicațiilor polițiștilor, devenind agresiv verbal și fizic, motiv pentru care a fost imobilizat, încătușat și dus la sediul poliției.

În timpul verificărilor efectuate la sediul unității de poliție, bărbatul a continuat să se manifeste agresiv, lovind pe unul dintre polițiști.

Urmare a acestor împrejurări, în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul infracțiunilor de distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice, precum și ultraj.

Cercetarile au fost preluate de către Parchetul de pe langa Judecătoria Pitești, iar în urma administrării probatoriului, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie dispuse măsuri preventive.

  •  

În ziua de 25 decembrie a.c., un echipaj de poliție din cadrul Secției de Poliție Rurală Domnești, aflat în exercitarea atribuțiunilor de serviciu pe raza localității Pietroșani, au efectuat semnal regulamentar de oprire din autospeciala de poliție, unui autoturism ce se deplasa pe DC 229 de pe raza aceleiași localități.

La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat de 51 de ani, din localitate, iar în urma testării cu aparatul etilotest, acesta a afișat o valoare mai mare de 1 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În timpul verificărilor, conducătorul auto s-a deplasat la autoturism şi a demarat, iar la punerea în mișcare, unul dintre agenții de poliție s-a prins de autoturism, dar conducătorul auto a continuat deplasarea.

La mică distanță autoturismul în cauză a fost oprit, iar conducătorul auto a fost imobilizat și ulterior condus la sediul poliției.

După recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și administrarea probatoriului, în cauză a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și ultraj, în prezent cercetările desfășurându-se de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.

În cursul zilei de 26 decembrie a.c., bărbatul a fost prezentat instanţei, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

  •  

Reamintim că din 28 octombrie a.c., în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.

Legea modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, precum și Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

Noile prevederi ale Legii 218/2002 cuprind în enunţ condiţiile în care poliţiştii pot utiliza forţa şi mijloacele din dotare, pentru îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu:

Art.329

  • În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere, constând în: forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare; cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale; arme albe şi de foc; mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole.
  • Folosirea mijloacelor de constrângere nu trebuie să depăşească, prin intensitate şi durată, nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei.
  • Folosirea mijloacelor de constrângere încetează de îndată ce scopul intervenţiei a fost realizat.
  • Folosirea mijloacelor de constrângere se face în mod gradual, după avertizarea verbală prealabilă asupra utilizării acestora şi după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor legale ale poliţistului. În situaţia unei acţiuni violente iminente îndreptate împotriva poliţistului sau a altei persoane, mijloacele de constrângere pot fi folosite fără avertizarea verbală prealabilă.
  • Folosirea mijloacelor de constrângere în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea civilă a poliţistului pentru pagubele produse.
  • Pentru pagubele produse prin faptele poliţistului prevăzute la alin. (5) se angajează răspunderea statului, în condiţiile legii.

Art.3210

  • Poliţistul este îndreptăţit să folosească forţa fizică în scopul înfrângerii rezistenţei fizice a persoanei care, fără a folosi violenţa, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale poliţistului, potrivit art. 31 alin. (1) lit. m)-o) sau referitoare la:
  • conducerea la sediul poliţiei sau al altor organe judiciare;
  • efectuarea percheziţiei potrivit normelor de procedură penală, a controlului corporal şi al bagajelor persoanei legitimate, precum şi a vehiculului utilizat de aceasta;
  • aplicarea cătuşelor sau a altor mijloace de imobilizare.
  • Folosirea forţei fizice nu trebuie să aibă ca scop provocarea unor suferinţe fizice, altele decât cele inerente înfrângerii rezistenţei fizice a persoanei
  • Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace adecvate pentru a opri şi a pătrunde în vehicule sau pentru a pătrunde în orice spaţii închise în care se află persoana care se regăseşte în situaţiile prevăzute la alin. (1), în scopul extragerii acesteia.

Art.3211

  • Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze cătuşe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale oricărei persoane.
  • În scopul prevenirii autovătămării persoanei ori apariţiei unei stări de pericol la adresa vieţii, sănătăţii sau integrităţii corporale a poliţistului sau a altei persoane, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloacele prevăzute la alin. (1), dacă:
  • persoana condusă la sediul poliţiei este cunoscută cu un comportament violent la adresa sa, a persoanelor sau a bunurilor;
  • persoana condusă la sediul poliţiei a comis sau este suspectă de săvârşirea unei infracţiuni cu violenţă ori a unor acte de terorism;
  • persoana a evadat din starea legală de reţinere sau deţinere ori s-a sustras de la executarea unei măsuri preventive sau a unei pedepse privative de libertate;
  • dotările mijlocului de transport utilizat sau itinerarul de deplasare nu permit adoptarea altor măsuri care să prevină săvârşirea unor acţiuni violente sau fuga;
  • persoana face obiectul unei măsuri privative de libertate dispuse în vederea înlăturării unei stări de pericol pentru ordinea publică.
  • Dispoziţiile legale referitoare la utilizarea cătuşelor sau a altor mijloace de imobilizare, prevăzute de reglementările privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, se aplică în mod corespunzător.
        

Art.3212

Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei, atunci când:

  1. utilizarea forţei fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat; sau
  2. aceasta intenţionează să săvârşească sau săvârşeşte acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Art.3213

Poliţistul este obligat ca, în cel mai scurt timp, să solicite serviciilor specializate acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoanelor împotriva cărora au fost utilizate dispozitive cu electroşocuri, persoanelor afectate de utilizarea substanţelor iritant-lacrimogene, precum şi persoanelor rănite prin utilizarea mijloacelor de constrângere. De îndată ce va fi posibil, situaţia se raportează verbal şi, ulterior, se întocmeşte un proces-verbal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.