ARGEŞ – MODUL DE ACȚIUNE AL FORŢELOR DE ORDINE ÎN CONTEXTUL STĂRII DE ALERTĂ

0
81

Pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizari:

Polițiștii argeșeni, alături de celelalte structuri, acționează, în sistem integrat, încă din luna martie a.c., pentru limitarea răspândirii COVID-19, sens în care, la nivelul național, conducerea Poliției Române a dispus măsuri pentru protejarea colegilor noștri, astfel că aceștia sunt instruiți permanent să poarte echipamentul de protecție (mască și mănuși) și să se dezinfecteze după orice interacțiune cu o altă persoană.

Această măsură este luată atât pentru siguranța polițiștilor și a familiilor lor, cât și pentru siguranța cetățenilor.

Una dintre atribuțiile care a revenit și Poliției Române, pe perioada pandemiei, a fost aceea de a verifica persoanele aflate în izolare la domiciliu și în carantină.

În acest sens, polițiștii au fost instruiți să păstreze distanța socială și să interacționeze cu persoana verificată de la distanță, de fiecare dată când au fost la adresele avute în evidență.

Întrucât au apărut noi modificări legislative, care vizează domeniul nostru de competență, conform atribuțiilor, polițiștii informează cetățenii cu privire la aceste modificări (în acest caz, deciziile Curții Constitutionale) și, totodată, le reamintesc cum pot preveni încălcarea legislației în vigoare.

Astfel, polițiștii care au în evidență cetățeni aflați în carantină sau izolare, au fost instruiți să meargă la adresele acestora, echipați corespunzător, să le înmâneze un proces-verbal, prin care li se aduc la cunoștință cele mai sus menționate, care să fie introdus într-o folie de plastic, respectând distanța socială și să se dezinfecteze după această vizită.

Rolul polițiștilor, precum și al celorlalte structuri, este acela de a fi alături de cetățeni și de a se asigura că aceștia sunt în siguranță.

Vă reamintim că și noi, polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, trăim în aceeași comunitate, iar siguranța cetățeanului este și siguranța noastră și a familiilor noastre.

  •  

Precizări de natură legală cu privire la aplicarea sancțiunilor contravenționale:

Aplicarea sancțiunilor contravenționale este reglementată de Ordonanța 2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor.

Contravenția reprezintă, conform art. 1 alin.1 din acest act normativ, ,,…fapta săvârșită cu vinovăție, stabilită și sancționată de lege, ordonanță, prin hotărâre a Guvernului sau, după caz, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau al sectorului municipiului București, a consiliului județean ori a Consiliului General al Muncipiului București”.

Conform art. 21, alin.3 din acelaşi act normativ, ,,Sancţiunea se aplică în limitele prevăyute de actul normativ şi trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de sâvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele persoanel ale contravenientului şi de celelalte date înscrise în procesul-verbal.

Totodată, chiar şi în situaţia în care actul normativ incident în starea de fapt ce face obiectul oricărei contravenţii, inclusiv al contravenţiilor prevăzute de Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, conform art. 7, alin.3 din Ordonanța 2/2001, care stabilește cadrul legal general privind aplicarea contravențiilor, ,,avertismentul se poate aplica și în cazul în care actul normativ de stabilire și sancționare a contravenției nu prevede această sancțiune”.

Tot din punct de vedere al cadrului general, reamintim că începând cu 24 august 2018, conform art. 16 din Ordonanța 2/2001, contravenienții au ,,posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”.

Singura instituție care poate dispune modificarea cuantumului amenzilor contravenționale sau anularea sancțiunilor este instanța de judecată, sens în care, în cuprinsul formularului de proces verbal de constatare a contrravenției utilizat de polițiști, este cuprinsă o rubrică privind termenul de exercitare a căii de atac și instanța competentăteritorial, la care se poate depune plângerea.

Rugăm cetățenii să continue să se comporte responsabil, să se informeze doar din surse oficiale, acesta fiind felul în care vom reuși, împreună, să traversăm această perioadă, care a venit cu niște provocări deosebite.

Importanţa respectării recomandărilor medicale, în contextul situației epidemiologice actuale, este de necontestat pentru limitarea riscului de a ne infecta, care va fi urmat de riscul de a transmite şi apropiaţilor această afecţiune.

Măsurile au caracter temporar şi trebuie interpretate în sensul abordării unei conduite preventive, responsabile, la nivel personal, în efortul comun pentru limitarea riscului de răspândire a infectiei cu Coronavirus.

Mulţumim argeşenilor care au ales, în marea majoritate, să respecte recomandările medicale, şi îi asigurăm că vom fi în continuare, la datorie!

  •  

În cadrul acţiunilor desfășurate în sistem integrat de către polițiști, jandarmi și pompieri, dar și alte instituții cu atribuții în domeniu, au fost legitimate 152 de persoane, au fost verificate peste 60 de societăţi comerciale/agenţi economici, iar în urma verificărilor, au fost aplicate aproape 150 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală  de aproximativ 15.000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.