ARGEȘ – Acțiuni ale IJP

Cercetat pentru săvărșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor

În ziua de 28 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Rucăr, cu sprijinul polițiștilor Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în urma verificărilor efectuate privind respectarea condiţiilor de deţinere și păstrare a armamentului de către deținători, au depistat un bărbat de 63 de ani, din comuna Rucăr, care nu a respectat obligațiile legale ce îi reveneau conform Legii 295/2004.

În urma celor constatate, bărbatul a fost sancționat cu amendă în valoare de 5000 de lei, conform Legii 295/2004. Totodată, a fost aplicată măsura complementară a anulării dreptului de deținere, port și folosire, fiindu-i indisponibilizată arma, în baza unui dosar penal în care se efectuează cercetări pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

 •  

Reamintim că deţinerea, precum şi uzul de armă, indiferent de categoria din care face parte, sunt supuse regimului legal, sens în care nerespectarea acestor dispoziţii atrage, după caz, răspunderea penală, civilă, contravenţională sau administrativă a persoanei vinovate.

Verificările privind respectarea condiţiilor de deţinere, păstrare, asigurare şi uz de armă se efectuează de către poliţişti, atât cu ocazia autorizării, cât şi ulterior, acestea făcând parte din activităţile curente.

Prevederi legale, relevante în domeniu, sunt prevăzute în Legea nr. 295/2004 (art. 14  – condiţiile de păstrare şi asigurare a armamentului şi muniţie, art.132 şi art.133 – privind contravenţiile), iar art. 342 (nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor) şi art. 343 (uzul de armă fără drept) din Codul Penal prevăd infracţiunile.

De asemenea, pentru deţinătorii de arme de vânătoare, aceste prevederi se completează cu cele ale Legii nr. 407/2006, privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic.

Obligaţiile deţinătorilor de arme şi muniţii:

 • deţinătorii legali de arme letale sau neletale sunt obligaţi să păstreze armele şi muniţiile acestora la domiciliul sau resedinţa menţionată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate, astfel încăt să nu permită accesul persoanelor neautorizate. Totodată, dulapurile sau casetele trebuie să fie prevăzute cu compartimente distincte, asigurate cu sistem de închidere propriu, pentru păstrarea muniţiei separat faţă de arme.
 • orice modificare a locului de deţinere trebuie anunţată în prealabil la organul de poliţie competent, pe raza căruia domiciliază, în termen de 10 zile.
 • permisul de armă este documentul prin care o persoana fizică dovedeşte dreptul de a deţine şi, după caz, de a purta şi folosi arme letale sau neletale. Termenul de valabilitate este de 5 ani, titularul acestuia fiind obligat să se prezinte, înainte de împlinirea termenului de 5 ani, la structura de poliţie pe a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa, în vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă.
 • transportul armelor de la domiciliu până la locul unde urmează să se defăşoare o vânatoare autorizată, antrenament în poligoanele autorizate sau la organele de poliţie, se efectuează cu armele ţinute în toc sau husă, asigurate şi neîncărcate cu muniţie, ascunsă vederii, să se afle în permanenţă asupra titularului şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane. De asemenea, deţinătorul are obligaţia să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor ori sub o stare avansată de oboseală.
 • titularul dreptului de a deţine, a purta şi folosi arme de vâăatoare poate face uz de arma înscrisă în permisul de armă, numai asupra vânatului pentru care este autorizat, decât în scopul pentru care a fost dată autorizarea şi în conformitate cu prevederile art.39 din Legea nr. 295/2004.
 • deţinătorii de arme letale sau neletale sunt obligaţi să anunţe deîndată, cel mai apropiat organ de poliţie despre dispariţia, pierderea sau furtul armelor, iar pierderea sau furtul permisului de armă se declară în termen de maxim 48 ore. Se interzice, sub orice formă, lăsarea armei în gaj sau în alte forme de garanţie.
 • deţinătorii de arme letale sau neletale sunt obligaţi să permită controlul armelor, pieselor sau muniţiilor, la solicitarea organelor de poliţie. Nerespectarea acestei obligaţii ori a condiţiilor de păstrare se sancţionează contraventional, conform Legii 295/2004, totodată fiind prevăzută şi măsura complementară a anulării dreptului de deţinere al armelor.
 • rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu un deţinător de armă, au obligaţia ca, în cazul în care acesta a decedat sau a fost declarat dispărut, să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie, în termen de 15 zile.
 •  

Cercetări finalizate de poliţişti

În ziua de 28 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției 3 de Poliție Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de loviri sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Din cercetări s-a stabilit că, în seara zilei de 23 mai a.c., în timp ce se afla pe o stradă din Pitești, în urma unui conflict spontan, un bărbat de 29 de ani, din Pitești, ar fi agresat un tânăr de 26 de ani, din Lunca Corbului.

Reamintim că, în ziua de 24 mai a.c, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, ulterior fiind prezentat instanţei, care a dispus măsura arestului la domiciliu.

Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu propunere de trimitere în judecată.

 •  

Sancțiuni aplicate de polițiștii rutieri

În ultimele 24 de ore, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor de poliţie rutieră municipale şi orăşeneşti au continuat acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 207 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 55.000 de lei. Cu aceeași ocazie, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de circulație 13 permise de conducere şi au fost retrase 11 certificate de înmatriculare.

 •  

Conducea fără drept

În ziua de 28 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Domnești au depistat un bărbat de 49 de ani, din Pietroșani, care conducea un autoturism pe raza localității de domiciliu, fără a poseda permis de conducere.

În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 din Codul Penal.

 •  

Conducea sub influenţa alcoolului

În ziua de 28 mai a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 de Poliție Pitești au depistat un bărbat de 30 de ani, din Pitești, care conducea un autoturism pe strada Constructorilor, de pe raza localității de domiciliu, în timp ce se afla sub influența alcoolului.

Bărbatul a refuzat recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 337 din Codul Penal.

 •  

Conducea cu viteză excesivă

Poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Pitești au depistat un tânăr de 21 de ani, din Pitești, care conducea un autoturism pe strada Frații Golești de pe raza localității de domiciliu, fiind înregistrată de aparatul RADAR cu viteza de 118 km/h.

Tânărul a fost sancționat conform OUG195/2002R cu amendă în valoare de 1.305 lei și i-a fost reținut permisul de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

 •  

Mandat pus în executare de polițiști

În ziua de 28 mai a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – Biroul Urmăriri, cu sprijinul polițiștilor Secției de Poliție Rurală Albeștii de Argeș, au pus în executare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Alba Iulia, privind pe un bărbat de 52 de ani, din Albeștii de Argeș, condamnat la 2 ani, 7 luni și 10 zile, pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul rutier.

Bărbatul a fost încarcerat.

 •  

Transporta material lemnos peste cantitatea justificată legal

În ziua de 28 mai a.c., poliţiştii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albota au depistat un bărbat de 36 de ani, din Bălilești, care transporta material lemnos cu o autoutilitară.

Conducătorul auto a prezentat pentru control documente de însoțire în care era înscrisă cantitatea totală de 2,2 mc de material lemnos.

În urma evaluării cantității de lemn aflat în mijlocul de transport, efectuată de specialistul silvic, s-a stabilit că autoutilitara avea încărcată cantitatea totală de 3,1 mc material lemnos.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar diferența de 0,900 mc material lemnos a fost confiscat și predat Ocolului Silvic Costești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

SIBIU - Modificări metodologii și controale in școli

Săptămâna 25 – 29 mai 2020 a fost una a metodologiilor și calendarelor modificate de către Ministerul Educației și Cercetării, precum și a inspecțiilor tematice în unitățile de învățământ din județul Sibiu, pentru monitorizarea stadiul de pregătire a acestora în vederea reluării pregătirii elevilor din clasele a VIII-a și a […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro