Argeş – 9 BĂRBAȚI AU FOST REȚINUŢI ÎN CURSUL ZILEI DE IERI DE POLIȚIȘTII ARGEȘENI

0
124

În cursul zilei de 2 septembrie a.c., polițiștii argeșeni au reținut pentru 24 de ore 9 bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani, în urma administrării probatoriului în cinci dosare penale, respectiv în baza unui Mandat European de Arestare.

Polițiștii argeșeni din structurile de investigații criminale au continuat cercetările în cinci dosare penale, iar după administrarea probatoriului, au reținut pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, 8 bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani. În cursul zilei de astăzi, toți cei în cauză vor fi prezentați în fața unităților de parchet care supraveghează activitatea de cercetare în respectivele cauze penale, pentru a fi dispuse măsuri preventive pentru fiecare dintre aceștia.

Totodată, polițiștii de investigații criminale de la compartimentul Urmăriți, cu sprijinul polițiștilor de la Secția de Poliție Rurală competentă teritorial, au depistat un bărbat de 28 de ani, din Bogaţi, urmărit international în baza unui Mandat European de Arestare emis de autorităţile germane, acesta fiind prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, care a dispus reţinerea pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă, urmând ca cel în cauză să fie prezentat în faţa instanţei, pentru parcurgerea procedurii de extrădare.

  •  

Aspecte legale:

Administrarea probatoriului în cadrul procesului penal este o parte esențială pentru tragerea la răspundere a persoanelor care săvârșesc fapte ce sunt prevăzute de legislație ca infracțiuni.

În cadrul procesului penal, declarația martorului este, în cele mai multe cazuri, esențială.  Persoanele care observă personal, în mod direct, săvârșirea unor fapte penale sau se află ori intră în posesia unor probe relevante pentru cercetările desfășurate de polițiști, au obligația de a înștiința și de a pune la dispoziția organelor de cercetare penală (polițiști sau procurori, în funcție de infracțiunea ce face obiectul cercetărilor).

Totodată, martorul care face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale despre care este întrebat, poate răspunde penal, în condițiile art. 273 din Codul Penal, privind săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru a stabili dacă a fost comisă o faptă de natură penală, care este persoana sau persoanele care au săvârșit fapta ce constituie infracțiune, precum și dacă sunt îndeplinite condițiile tragerii la răspundere a persoanei conform cadrului legal care prevede fapta respectivă ca infracțiune. Proba și mijloacele de probă sunt prevăzute la art. 97 din Codul de Procedură Penală.

Una dintre categoriile cel mai des întâlnite ca mijloc de probă îl constituie înscrisurile prevăzute de art. 198 din Codul de Procedură Penală, iar între acestea, o categorie aparte este reprezentată de procesul-verbal ce cuprinde constatările personale ale organului de urmărire penală sau ale instanţei de judecată.

Un aspect important îl constituie și modurile de sesizare, un bun exemplu practic fiind reprezentat de infracțiuni de violență în familie, la care sesizarea organelor de urmărire penală poate fi realizată prin oricare dintre posibilitățile definite din punct de vedere legal, respectiv prin plângere, denunț sau sesizare din oficiu a organelor de cercetare penală. Modurile de sesizare sunt descrise de art. 288 din Codul de Procedură Penală.

O particularitate în privința modului de sesizare o constituie infracțiunile la care punerea în mișcare a acțiunii penale este reprezentată de plângerea prealabilă, definită la art. 295 din Codul de Procedură Penală, termenul de introducere al acesteia fiind de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

Cetățenii care observă, în spațiul public, cum ar fi pe rețele de socializare, imagini sau clipuri ce pot ilustra săvârșirea unor fapte penale, în situația în care transmit sesizări, fără să fi avut calitatea de martor ocular la evenimentul ilustrat, nu vor face altceva decât să încarce latura administrativă, care ține de înregistrarea actelor de sesizare, fără vreo valoare probatorie suplimentară față de un act de sesizare în oficiu ce este întocmit, în mod curent, de organele de cercetare competente teritorial.

De aceea, mulțumim cetățenilor cu spirit civic și, totodată, îndemnăm doar persoanele care asistă personal sau iau cunoștință despre săvârșirea unor fapte de natură penală, să rețină cât mai multe detalii și să sesizeze organele de poliție.  

  •  

1. În ziua de 2 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Pitești au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe, şi au reţinut un bărbat de 28 de ani, din Cotmeana.

Din cercetări s-a stabilit că, în seara zilei de 27 august a.c., acesta ar fi lovit pe fosta concubină.

 Bărbatul a fost depistat cu sprijinul poliţiştilor Secţiei de Poliţie Rurală Drăganu, iar după administrarea probatoriului, cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

  •  

2. În ziua de 2 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Piteşti au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de loviri sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, şi au reţinut doi tineri, de 19 ani, din Lunca Corbului, respectiv de 20 de ani, din Piteşti.

Din cercetări s-a stabilit că, în ziua de 29 august a.c., cei doi ar fi agresat un alt tânăr, de 19 ani, pe fondul unui conflict spontan.

După administrarea probatoriului, cei doi tineri de 19, respectiv 20 de ani, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

  •  

3. În ziua de 2 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Pitești au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie calificată şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, şi au reţinut pentru 24 de ore doi barbaţi, de 32 de ani, din Mălureni, respectiv de 30 de ani, din Miceşti.

Din cercetări s-a stabilit că, în noaptea de 25 spre 26 august a.c., în jurul orei 23:30, cei doi ar fi au deposedat prin acte de violență și amenințări pe un alt bărbat, de suma de 10.000 de lei şi un lanţ din aur.

După administrarea probatoriului, cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

  •  

4. În ziua de 2 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Drăganu au continuat cercetările într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, şi au reţinut doi barbaţi, de 45 şi 44 de ani, ambii din comuna Cuca.

Din cercetări s-a stabilit că în noaptea de 30 august a.c., cei doi ar fi pătruns fără drept într-o gospodărie de pe raza localităţii de domiciliu, de unde ar fi sustras scule şi mai multe bunuri.

Prejudiciul, în valoare de aproximativ 400 de lei, a fost recuperat în totalitate şi restituit persoanei vătămate.

După administrarea probatoriului, cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

  •  

5. În ziua de 2 septembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au depistat, în zona Pieței Ceair din Piteşti, un bărbat de 33 de ani, din Piteşti, care avea asupra sa 740 de ţigarete nefiscalizate.

Cel în cauză a fost condus la sediul poliţiei, iar întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată pentru continuarea cercetărilor, în cauză fiind întocmit dosar penal conform Legii 86 din 2006 privind Codul Vamal.

După administrarea probatoriului, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.