Angajaţii ANAF ies în stradă din nou: JOI!

Hila Ovidiu

Noi proteste se anunţă la ANAF în cursul acestei săptămâni. Angajații din direcțiile de Finanțe și finanțiștii din primării întrerup, joi, lucrul între orele 11.00 și 14.00, acuzând un comportament abuziv al președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, și cerând demisia acestuia, anunță Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex.Protestul vine după ce marţi, 3 noiembrie, angajaţii de la direcțiile de Finanțe din țară , printre care şi cei din Sibiu, au oprit lucrul şi au declanşat un protest spontan, nemulţumiţi că doar colegii lor din aparatul central beneficiază de majorări salariale.

Alianța sindicală anunță o acțiune de protest în fața Ministerului Finanțelor și ANAF, ce va avea loc joi, între orele 11.00 – 14.00, potrivit stiripesurse.ro.

Pe perioada acțiunii desfășurate în București, finanțiștii din toată țara vor întrerupe lucrul cu publicul și vor protesta în fața administrațiilor județene ale finanțelor publice.

Acțiunea, denumită “Marșul Demnității”, este menită “să atragă atenția asupra consecințelor grave ale comportamentului abuziv al președintelui ANAF, având ca solicitare demiterea domnului Gelu Ștefan Diaconu”, se arată în comunicatul Sed Lex.

Reprezentanții alianței susțin că președintele ANAF se răzbună pe angajații care, în 3 noiembrie, au oprit lucrul, cerând majorarea salariilor și reclamând că salariile celor din Ministerul de Finanțe și ANAF au crescut printr-o Ordonanță a Guvernului adoptată ”pe ascuns”.

“Chiar în acest moment, în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, condusă de domnul Gelu Ștefan Diaconu, ne aflăm în fața unui abuz fără precedent, prin care legea bunului plac înlocuiește legea în vigoare. Dacă acțiunea de pedepsire și răzbunare îndreptată împotriva celor care au avut curajul să protesteze în data de 3 noiembrie 2015 nu va fi exemplar pedepsită de instituțiile statului, toți salariații ANAF vor înțelege că bunul plac al celor care ne conduc este mai presus de lege”, spun reprezentanții Sed Lex.

Aceștia au mai arătat, într-un comunicat de marți, că președintele ANAF a dispus, chiar în timpul organizării examenelor de promovare a funcționarilor publici din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice, schimbarea locurilor de desfășurare și a membrilor comisiei constituite cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și crearea unei comisii centralizate la nivel regional, încălcând flagrant prevederile HG nr. 611/2008 privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici.

Astfel, foarte mulți participanți la examene ar trebui să se deplaseze între 100 și 200 km, pe propria cheltuială, ceea ce duce și la destabilizarea funcționării instituțiilor în care își desfășoară activitatea, urmând ca pentru două – patru zile un număr de 3.200 de persoane să migreze între orașe, spune Sed Lex.

“Daca ajungem să acceptăm pur și simplu dispoziția unui șef, dată fără respectarea prevederile legale, acest lucru va avea consecințe negative, nu numai pentru cariera funcționarilor publici, dar în special pentru modul în care va funcționa instituția în raport cu orice altă persoană fizică și juridică, activitatea rămânând la bunul plac a celor care ocupă vremelnic funcții de conducere în instutuțiile statului”, se mai spune în comunicatul de miercuri al organizației.

Aceasta mai informează că a semnalat cazul președintelui României, Seviciului Român de Informații, primului ministru interimar și primului ministru desemnat, urmând ca la finalizarea documentelor de către avocații organizației să fie înaintată organelor de cercetare penală o plângere pentru abuz în serviciu.

Ministerul Finanțelor a anunțat, pe 30 octombrie, că începând cu 1 noiembrie funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor, ANAF, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută. Ministerul Finanţelor a precizat că, astfel, salariile de bază vor fi majorate, în medie, cu 22%, iar de această creștere a salariilor vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane.

Pe 3 noiembrie, Guvernul a revizuit prevederea aprobată cu patru zile în urmă pentru creşterea salariilor personalului din Ministerul Finanţelor, ANAF şi alte structuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

DNA-ul ia urma banilor în cazul autostrăzii Sibiu-Orăştie

Procurorii anticorupţie vor ancheta cazul autostrazii Sibiu-Orăştie, după ce Corpul de control al ministrului Transporturilor a identificat o serie de nereguli la CNADNR  şi a sesizat organele statului, suspectând fapte penale. Verificările s-au impus după ce traficul pe A1, în judeţul Sibiu, a fost închis din cauza unor nereguli grave […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro