Abandonul scolar, o problema reala a tarii noastre

Hila Ovidiu

Satui de invatamant care produce someri pe banda rulanta tot mai multi elevi renunta la studii. Multi dintre ei nu vor sa faca nici macar clasele obligatorii. Cei de la Inspectoratul Scolar Sibiu spun ca in anul de invatamant 2017-2018 au iesit din sistem aproape 300 de scolari. Unii dintre ei au plecat deja la munca in afara tarii.

La nivel national statisticile arata ca 1,5% dintre elevii de ciclu primar sau gimnazial parasesc sistemul de invatamant in fiecare an. Numarul celor care desi au intrat la scoli profesionale si licee dar nu se mai duc la cursuri este de aproape 8%. In Judetul Sibiu numai in ultimul an de invatamant au plecat din sistem aproape 300 de scolari. 120 dintre acestia au renuntat la scoala dupa ce au fost exmatriculati din cauza absentelor.

Cei mai multi dintre elevii care aleg sa iasa de timpuriu din sistemul de invatamant sibian spun ca scoala nu ii reprezinta si ca nu le aduce nimic bun in ceea ce priveste viitorul. Multi dintre ei gasesc mai atractiva varianta de a pleca din tara pentru a munci in strainatate chiar daca nu au nicio calficare.

La nivel national studiile arata ca tinerii renunta la scoala pentru ca nu se regasesc in relatia dintre aspiratiile personale si oferta educationala, nu sunt atrasi de metodele de predare, nu reusesc sa stabileasca un sistem de comunicare in relatia cu dascalii sau nu sunt capabili sa se integreze in comunitate.

O reala problema o reprezinta si comunitatile de rromi unde cel putin fetele sunt lasate foarte putin la scoala. Sunt casatorite de la vaste fragede si de aici sunt nevoite sa traiasca viata asemenea adultilor, sa gateasca, sa crasca copii si sa intretina gospodariile.

La nivel national Ministerul Educatiei deruleaza doua programe pe fonduri europene privitoare la reducerea abandonului scolar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Anunt incepere proiect "Cresterea eficientei energetice a pavilionului principal apartinand IJJ Sibiu"

Proiectul „Cresterea eficientei energetice a pavilionului principal apartinand IJJ Sibiu” cod MySMIS 110350, infiintat prin Programul Operational Regional 2014-2020 este implementat de catre Inspectoratul de Jandarmi Judetean Sibiu si are o valoare totala de 5.602.589,19 lei din care 4.043.174,01 lei reprezinta finantare nerambursabila. Programul Operational Regional 2014-2020 este implementat la […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro