A murit creatorul steagului in culorile curcubeului, simbol al comunitatii LGBT

admin

Gilbert Baker, artistul care a creat steagul in culorile curcubeului, simbol al comunitatii LGBT, a murit la varsta de 65 de ani.

Artistul a murit joi noapte, in somn, a informat The San Francisco Chronicle.

Gilbert Baker a realizat, in 1978, steagul cu opt culori pentru ziua libertatii homosexualilor, precursor al paradei gay.

Scenaristul Dustin Lance Black a scris pe contul sau de Twitter: „Curcubeele plang. Lumea noastra este mai putin colorata fara tine, dragostea mea. Gilbert Baker ne-a dat un drapel-curcubeu pentru a ne uni”.

Senatorul statului California Scott Weiner a spus despre creatia lui Baker ca a „ajutat la definirea miscarii LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender, n.red.) „.

Fiecare culoare din steagul lui Gilbert Baker reprezenta un aspect diferit al umanitatii: roz – sexualitatea, rosu – viata, portocaliu – vindecarea, galben – lumina soarelui, verde – natura, turcoaz – arta, indigo – armonia, si violet – spiritul uman.

Mai tarziu, steagul a fost redus la sase culori, fiind inlaturate roz si indigo, iar turcoazul inlocuit de bleu.

Gilbert Baker a declarat ca a pornit de la ideea de a exprima diversitatea si incluziunea folosind „ceva din natura pentru a reprezenta faptul ca sexualitatea noastra este un drept”.

In 2015, Muzeul de Arta Moderna din New York a achizitionat drapelul pentru colectia sa de design, numindu-l „o piatra de hotar in design”.

„Am hotarat ca ar trebui sa avem un steag, ca un steag ni s-ar potrivi ca simbol, pentru ca suntem un popor, un trib, daca vreti”, a transmis atunci Baker muzeului. „Steagurile reprezinta proclamarea puterii, asa ca este foarte potrivit”.

Un steag de dimensiuni mari este montat la intersectia strazilor Castro si Market din San Francisco, in apropierea Pietei Harvey Milk, denumita dupa primul politician american care a dezavaluit ca este gay. Un priveghi pentru Gilbert Baker a avut loc aici, vineri seara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Semnificatia zilei de sambata

Sambata este patronata de Saturn si este considerata de romani nefasta pentru cei vii, dar favorabila pentru spiritele mortilor, care primeau ofrande si erau invocate in timpul vrajilor si practicilor magice. In aceasta zi se aduc ofrande pentru sufletele celor disparuti. In astrologie se spune ca este ziua izolarii „intru […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro