A fost lansat primul registru al donatorilor de sange din Romania. Si poate fi gasit online

admin

Primul registru al donatorilor activi de sange din Romania a fost lansat, luni, la Cluj-Napoca, in cadrul campaniei „Doneaza sange! Fii erou!”, initiata de studentii medicinisti la nivel national, acesta functionand pe o platforma online.

Platforma online pe care functioneaza primul registru online al donatorilor activi din Romania intermediaza comunicarea dintre centrele de transfuzie si donatori.

Coordonatorul campaniei, Robert Simon, student in anul VI la UMF Cluj-Napoca, a declarat ca donatorii sunt notificati pe e-mail si SMS in functie de nevoile de sange din centrele de transfuzii din tara.

„Campania ‘Doneaza sange! Fii erou!’ este una nationala, se desfasoara in zece orase din Romania si este cea mai mare organizata la nivel national de donare de sange.

Incercam sa promovam ideea ca donatul de sange trebuie sa se faca in mod constant, nu doar in perioadele cand este nevoie si ne propunem sa dublam sau chiar sa triplam numarul donatorilor care vin zilnic la Centrul Regional de Transfuzie Cluj-Napoca.

Odata cu aceasta campanie am lansat primul registru al donatorilor activi de sange din Romania, care functioneaza online pe platforma www.donez450.ro si care isi propune sa faciliteze procesul de donare de sange prin intermedierea comunicarii dintre centrele de transfuzie de sange din Romania si potentialii donatori”, a spus Simon, initiatorul registrului.

Potrivit acestuia, ideea a pornit din necesitatea de a exista un astfel de registru de donatori, iar impreuna cu o firma de IT din Cluj-Napoca a reusit sa o dezvolte.

„Organizand mai multe campanii de donare de sange de-a lungul anilor, am realizat ca este comunicare defectuoasa intre noi, centrele de transfuzii si donatori. Cand aparea o urgenta, eram nevoit sa lansez mesaje pe retelele de socializare, dar nu eram sigur ca acestea ajung intotdeauna la donatorii de sange si nu primeam un feedback de la ei ca problema a fost rezolvata sau nu.

Atunci am conceput ideea potrivit careia, atunci cand primesc o cerere de sange de la un spital sau de la un centru de transfuzii, sa pot ajunge mai rapid la donatorii de sange. Asa s-a nascut aceasta aplicatie, aceasta platforma online.

Este o initiativa unica a carei realizare a durat circa un an, este un produs suta la suta clujean si vrem sa punem foarte bine la punct acest registru la Cluj, pentru a putea da un exemplu bun de functionare si a-l lansa la nivel national”, a mai spus Robert Simon.

Directorul Centrului Regional de Transfuzie Cluj, Adriana Sime, a declarat, la randul sau, ca existenta unui astfel de registru al donatorilor este o mare realizare.

„Atunci cand sunt nevoi speciale pentru anumite grupe se poate apela la donatorii respectivi”, a spus Sime.

Intr-o zi normala, la Centrul Regional de Transfuzie Cluj vin sa doneze sange circa 50-60 de persoane, iar pe durata campaniei numarul acestora poate depasi 150.

In Romania exista si o banca de sange pentru animale, unde aproximativ 200 de caini si 30 de pisici doneaza in mod regulat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Theresa May promite sa reduca drastic imigratia: Gata cu libertatea de miscare din UE!

Prim-ministrul Theresa May sustine ca Partidul Conservator isi va respecta promisiunea de a reduce imigratia in Regatul Unit, la cateva zeci de mii de oameni pe an, daca va castiga alegerile parlamentare anticipate de luna viitoare. „Este important sa continuam – si vom continua – sa spunem ca vrem sa […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro