Zapada mieilor

Hila Ovidiu

Primavara a venit la Sibiu cu…zapada mieilor. Joi a nins mai ceva ca pe timpul iernii, in mai multe reprize. Frigul nu mai are insa putere, asa ca zapada nu s-a depus in oras. In vremuri stravechi se credea ca daca ninge in luna martie urmeaza un an cu holde bogate.

imagesTraditia spune ca primele 12 zile ale lunii martie sunt dedicate “Babelor”. Acestea sunt de cele mai multe ori zile capricioase din punct de vedere meteorologic. Urmatoarele zile sunt dedicate “Mosilor” si se spune ca sunt blande si insorite. Noi am ajuns insa deja la zapada mieilor. Joi a nins ca in povesti la Sibiu. Dat fiind faptul ca primavara si-a cam intrat in drepturi in zilele trecute zapada nu s-a depus. Despre zapada mieilor stramosii obisnuiau sa creada ca este ultima din an si ca simbolizeaza despartirea dintre iarna si primavara. Ultima zapada din an a fost botezata “zapada mieilor” din doua motive. Primul dintre ele este acela ca in aceasta perioada oile aduc pe lume mieluseii, iar cel de-al doilea motiv vizeaza fulgii de nea in sine despre care se spune ca sunt mari si pufosi ca niste mielusei. Intre atatea mituri si povesti din batrani un lucru este cert: ultima zapada este o adevarata mana cereasca pentru agricultura. Reprezinta o resursa importanta de apa in sol care va ajuta plantele sa creasca si le va feri de o eventuala absenta a precipitatiilor in timpul primaverii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Eleva de nota 10

Au apus de mult vremurile cand baietii erau specialisti in stiinte exacte. Ne-o dovedeste Iulia, o tanara din Selimbar care se pregateste intens acum pentru faza nationala a olimpiadei de fizica. Tanara spune ca a fost atrasa de stiintele exacte de cand era mica. In urma cu o suta de […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro