Vremea rea ne-a lasat fara produse romanesti pe tarabe

Precipitatiile au dat peste cap toate planurile apicultorilor, agricultorilor si pomicutorilor. Cu totii se plang ca vremea din acest an nu le-a fost prielnica. In lipsa fructelor, legumelor si mierii romanesti, in piete si magazine se vand masiv produse din import. Cele mai vizibile sunt in aceasta perioada tarabele de fructe. In afara de merele de anul trecut insa nimic nu este de provenienta romaneasca.

Primii care au tras un semnal de alarma au fost apiculturii. Vremea rea si frigul le-au facut pe albine sa ramana in stup. S-a ratat astfel nectarul si polenul de la pomii fructiferi infloriti. Crescatorii de albine spun ca au fost nevoitit sa ajute in permnenta insectele cu hrana specifica.

Vremea rea le-a dat peste cap planurile si legumicultorilor. Acestia spun ca au pierderi mari in solarii din cauza umiditatii.

La fel de afectati sunt si cei care au livezi cu pomi fructiferi. De fapt, cei din urma au fost loviti de mai multe ori. La inceput a fost frigul care a facut sa degere florile. Cele care au scapat au ramas nepolenizate pentru ca n-au fost albine. Cele cateva fructe care au reusit totusi sa prinda rod s-au dus insa cu episoadele de grindina din ultimele doua saptamani. In aceste conditii oamenii spun ca sunt disperati, ca anul acesta profitul lor va fi zero si ca pe mesele romanilor vor ajunge fructe exclusiv din strainatate.

Spusele pomicultorilor sunt sustinute de realitatea din piata. Tarabele gem de fructe aduse din import. Strugurii vin din Spania, ciresele si capsunile din Grecia, tot de acolo vin si perele si din tinuturi mai calde au fost aduse nectarine sau caise. Drumul lung al fructelor se simte in preturile de la taraba. Pretul unui kilogram de cirese variaza intre 22 si 30 de lei. Cel al kilogramului de pepene verde este de 5 lei. Perele de exemplu se vand cu 10 lei kilogramul. Nici capsunile nu sunt foarte ieftine insa speranta ca in curand ar putea aparea pe tarabe cele romanesti, produse in sere specifice, a mai dus la scaderea preturilor. Un kilogram de capsuni se vinde cu preturi cuprinse intre 9 si 14 lei.

No Comment

Leave a Reply

*

*

POPULAR POSTS