Viata virtuala o „ucide” pe cea reala

Hila Ovidiu

Odata cu explozia social media, in tara noastra moda fotografiilor care strang sute sau chiar mii de aprecieri, devenind virale pe internet a capatat o amploare care nu poate fi stopata. Dar nimeni nu s-a gandit cat de nociva este pentru om aceasta pseudo-apreciere. Psihologii atrag atentia asupra faptului ca adolescentii sunt cei mai afectati. Acestia sustin faptul ca, comunicarea in retelele sociale duce la anxietate si depresie.

Alarmati de numarul mare al tinerilor care le trec pragul dupa ce sufera episoade de depresie severa, psihologii trag un semnal de alarma asupra faptului ca viata virtuala o afecteaza profund pe cea reala. In goana dupa like, uri, aprecieri, share-uri, tinerii isi creeaza o lume a lor, virtuala, si se rup de realitate. Asa devin anxiosi si depresivi. Specialistii in psihologie spun ca tot mai multi copii si adolescenti cred cu tarie ca au nevoie de aprobarea si aprecierea comunitatii virtuale atunci cand iau o decizie. Feedback-ul negativ le poate genera acestora tulburari de comportament. Si asta pentru ca social media a creat o falsa idee conform careia prieteniile si relatiile se regasesc in mediul virtual si pot continua la fel de bine si in viata de zi cu zi. Realitatea vine insa sa contrazica aceasta teorie. E simplu de inteles de ce. In spatele unui monitor, cu o tastatura in fata, fiecare poate fi cine vrea sa fie… Culmea este ca, in loc sa le ofere incredere in sine, aprecierea primita pe site-urile de socializare se transforma in stima scazuta de sine in viata reala. Ba amai mult, in loc sa se opreasca din a cauta faima in mediul virtual, tinerii incearca sa obtina cat mai mult atentia celorlalti utilizatori de site-uri de socializare si recurg adesea la gesturi necugetate. Vestea buna este ca dependenta de calculator se poate vindeca. Este insa nevoie de multa vointa, de prieteni reali si de o familie care sa ii capteze atentia celui mic mai mult decat jocurile virtuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Sfantul Dumitru, ocrotitorul pastorilor

Crestinii ortodocsi, dar si cei catolici, l-au sarbatorit luni pe Sfantul Dumitru. Numit si Izvoratorul de Mir acesta a murit aparand credinta crestina. In traditia populara aceasta este ziua in care batranii aflau cum va fi iarna. Crestinii l-au praznuit luni pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Popular […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro