Viata de…restaurator

0
672

Colectia de icoane pictate din patrimoniul Complexului National Muzeal Astra este una dintre cele mai valoroase din tara. Pentru a ajunge pe simezele expozitiilor insa, piesele trebuie sa treaca prin ample procese de restaurare. Atentie! Vorbim despre icoane pe lemn si sticla vechi de sute de ani! Acesta este momentul in care intra in scena restauratorii, doctorii picturilor de o valoare inestimabila. Am petrecut aproape o zi in preajma lor, iar acum va aratam ce inseamna sa fii de fapt restaurator de obiecte de arta…

indeIsi incep programul ca noi toti. La primele ore ale diminetii. Intra pe poarta muzeului, coboara aproape in fuga pana la Centrul pentru Patrimoniu, isi saluta zambind colegii din fuga si ajung in laborator. De aici incepe provocarea fiecarei zile. Va invitam sa faceti cunostinta cu restauratorii de icoane. Sunt angajati ai Muzeului Astra si sunt oamenii care aduc la viata piese vechi de sute de ani. Alina Geanina Ionescu este unul dintre ei. N-am auzit-o niciodata vorbind despre ea, insa ii face o nespusa placere sa vorbeasca despre meseria pe care o are si despre piesele ale caror povesti le scoate la suprafata si ale caror culori prind viata in mainile ei. in aceasta perioada restauratorii se chinuie sa salveze doua piese, una pe sticla si una pe lemn, aflate in stadii avansate de degradare. Am incercat sa aflam ce insemanda de fapt un proces de restaurare si cat poate dura acesta.
Icoana de sticla este datata 1837si apartine pictorului Ioan Pop Zugrav din Fagaras. Cea pe lemn dateaza si ea, din secolul XVIII. Cel mai probabil provine de undeva din Rusia.
Restaurarea celor doua piese va dura aproximativ un an de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.