VÂLCEA – ACȚIUNI ALE POIȚIȘTILOR PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINȚE

0
185

Pentru a marca Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe, poliţiştii vâlceni au discutat cu cetăţenii şi le-au oferit sfaturi pentru siguranţa locuinţelor.

 La data de 16 iunie a.c., polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Vâlcea, împreună cu cei din cadrul Biroul Județean de Transporturi Feroviare Vâlcea, Postului de poliție Olanu, Postului de poliție Ionești, Postului de poliție Prundeni, Postului de poliție Voicești și Poliției municipiului Râmnicu Vâlcea, au desfășurat o activitate informativ-preventivă, în municipiu, Olanu, Prundeni, Ionești, și în zona stațiilor C.F.R. Călimănești, Turnu, Bujoreni, Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Govora și Slăvitești, pentru prevenirea furturilor din locuințe.

Polițiştii au discutat cu cetăţenii şi le-au oferit informaţii referitoare la factorii favorizanţi ai infracţiunilor de furt din locuinţă, modurile de operare cel mai frecvent utilizate, precum şi principalele măsuri de siguranţă pentru protejarea locuinţei şi a bunurilor personale.

Pentru că furtul din locuinţă este infracţiune în toate statele europene, Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuinţe este un concept lansat în anul 2019 de Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii (E.U.C.P.N.), și îşi propune să crească gradul de conștientizare  prin informarea cetățenilor asupra modalităților de protecție împotriva acestui tip de infracțiuni.

Țările europene, prin intermediul EUCPN și EUROPOL, au stabilit ca data de 19 iunie să fie  Ziua Europeană a Prevenirii Furturilor din Locuințe  și și-au unit forțele în pentru lansarea campaniei “PĂSTREAZĂ SURPRIZELE PENTRU VACANȚĂ!”, având în vedere faptul că a fi victima unei astfel de infracțiuni, pe lângă deposedarea de bunuri materiale, presupune și o traumă psihică, prin faptul că persoanei în cauză i se ia și sentimentul de securitate în interiorul locuinței, un loc unde toată lumea ar trebui să se simtă în siguranță.

Recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe:

– Verificați dacă toate uşile şi ferestrele sunt încuiate – chiar dacă ați ieşit din casă doar pentru câteva minute.

– Montați o alarmă vizibilă şi activați-o de fiecare dată când plecați de acasă.

– Nu ascundeți chei de rezervă afară, în garaj sau în magazie (Hoţii caută întotdeauna acolo).

– Nu lăsați obiecte în afara casei pe care hoţii le pot utiliza pentru a pătrunde în casă.

– Asigurați-vă că obiectele de valoare precum sume de bani, laptopul sau telefonul mobil nu pot fi văzute de pe fereastră.

– Nu faceţi cunoscută public plecarea dumneavoastră de acasă (nu postați pe rețele de socializare că sunteți în călătorie);

– Atunci când plecați în vacanţă, discutați cu un vecin sau o cunoştinţă să treacă periodic să verifice starea locuinţei şi să colecteze poşta.

– Montați pe uşa de acces două încuietori, având sisteme de chei diferite.

– Nu ţineți sume mari de bani în casă în acelaşi loc.

– Fiți atenți la FALŞII VIZITATORI!! Pentru a  intra în casă, hoții pot pretinde că sunt lucrători ai rețelelor de gaze, polițiști, agenți de vânzări sau chiar practicanți ai diverselor culte religioase. Verificați foarte atent identitatea și calitatea acestor persoane și permiteți-le accesul în locuință abia după ce v-ați format convingerea că sunt persoane de încredere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.