Summitul G20 de la Hamburg sub semnul protestelor si in acest an

Cel putin 10.000 de persoane, potrivit politiei si organizatorilor, s-au reunit duminica in mod pasnic la Hamburg, pentru a protesta impotriva summitului G20 care va avea loc vineri si sambata in acest oras-port din nordul Germaniei, relateaza AFP.

Manifestatia este primul protest de amploare din seria celor in jur de 30 anuntate pe tot parcursul saptamanii.

Organizatorii, care contau vineri pe participarea ‘catorva zeci de mii de persoane’, au indicat o cifra provizorie ‘mult peste 10.000’, similara celei indicate de politie.

Conform unui purtator de cuvant al politiei, adunarea este ‘absolut pasnica’.

Intr-o atmosfera mai degraba familiala si in conditii de ploaie, manifestanti s-au reunit spre sfarsitul diminetii in fata primariei din Hamburg, unde mai multe persoane au luat cuvantul pentru a cere ‘o alta politica’, respect fata de mediu sau pentru a-l critica pe presedintele american Donald Trump.

In portul Hamburg, activisti ai Greenpeace au manifestat in fata unei nave incarcate cu carbune, pentru a cere renuntarea la folosirea acestei resurse in producerea de electricitate, a comunicat organizatia.

Liderii statelor din grupul G20 se vor reuni vineri si sambata la Hamburg, in conditii de securitate ridicata, pe fondul numeroaselor manifestatii de protest anuntate.

Organizatorii mizeaza pe o participare de peste 100.000 de persoane pe parcursul mai multor zile.

Autoritatile germane se tem ca protestele sa nu degenereze in violente din cauza extremistilor de stanga, al caror numar a fost estimat de ministrul de interne Thomas de Maiziere, in editia de duminica a cotidianului Bild, la ‘peste 8.000’.

In jur de 15.000 de politisti vor asigura securitatea summitului, carora li se vor adauga 3.800 care vor supraveghea aeroportul si trenurile.

No Comment

Leave a Reply

*

*

POPULAR POSTS