Sinteză conferința de presă C.J. Argeș – 13 noiembrie 2019

0
182
  1. Consiliul Județean Argeș și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș participă la ediția de toamnă a Târgului de Turism al României 2019, ce va avea loc la Romexpo, în perioada 14 – 17 noiembrie. Astfel, vizitatorii au ocazia să descopere zestrea culturală, istoria, tradițiile și obiceiurile specifice Argeşului la standul amenajat în cadrul complexului expozițional. Deschiderea oficială va avea loc joi, 14 noiembrie 2019, la ora 10.00.

Principalele obiective istorice și culturale ale județului se vor regăsi în prezentări inedite la standul destinat Argeșului din cadrul Târgului de Turism al României, Consiliul Județean Argeș participând prin toate instituțiile de cultură subordonate. Astfel, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești va fi prezent cu o expoziție care reprezintă o celebrare a satului argeșean și care va cuprinde costume populare, scoarțe autentice, vase de ceramică, ce simbolizează atât fertilitatea, cât și bogăția. Școala Populară de Arte și Meserii Pitești participă cu o expoziție de obiecte sculptate ale meșterului Dan Gherasimescu, care va face și o demonstrație la fața locului. Centrul de Cultură Brătianu va aduce în prim plan aspecte din viața familei Brătianu printr-o colecție de forografii. De asemenea, va fi organizată și o expoziție gastronomică. Muzeul Județean Argeș va fi prezent cu expoziții în miniatură a unor case memoriale, precum și a Cetății Poienari. Cu această ocazie, vizitatorii standului destinat Argeșului se vor putea bucura, cu sprijinul Teatrului Alexandru Davila, și de prezența personajului Vlad Țepeș.

Atmosfera va fi completată de artizanii folclorului argeșean. Vor fi prezente Orchestra și Ansamblul de dansuri populare ”Doina Argeșului” și Fanfara Argeșul ale Centrului Cultural Județean Argeș. De asemenea, Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, prin secțiile externe, va participa cu ansamblurile de dansuri folclorice ”Doruri de câmpie” de la Hârsești, ”Murgulețul” de la Popești și ”Țiterașii” de la Galeșu.

Toate acestea vor face un periplu cultural de excepție, menit să vă încânte sufletul și să vizitați ”România de la Argeș”.

  • Luni, 18 noiembrie, la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești, va avea loc spectacolul „Muzică fără ANOTIMP”, organizat de Centrul Cultural Județean Argeș.

    Ozana Barabancea și Lumini Sonore Orchestra își propun să ofere iubitorilor de muzică o seară specială, prin abordarea unui melanj de stiluri și influențe muzicale. Alături de protagoniști, vor încânta publicul Vlad Miriță, Alexandru Constantin, Oana Șerban și Alexandru Burcă.

Îndrăgita cântăreață de jazz şi music hall, artist liric al Operei Naționale Româneși om de televiziune, Ozana Barabancea strânge ropote de aplauze la fiecare concert cu vocea ei inconfundabilă și tehnica perfecta, ridicând muzica la cel mai înalt rang de artă.

Biletele se gasesc la casa de bilete a Casei Sindicatelor Pitești și online pe www.bilete.ro.

  • Vineri, 22 noiembrie 2019, la ora 18.00, la Sala Lumina a Centrului Cultural Județean Argeș va avea loc spectacolul de romanțe “Amurg de Toamnă”, susținut de Corul Ars Nova, dirijor Titi Radu, și de soliștii secției Doina Argeșului. De asemenea, vor fi prezenți invitați de seamă, precum mezzosoprana Andra Bivol Costea, Marius Bălan, Adina Sima.

Intrarea este liberă, pe bază de invitație. Invitațiile se pot obține de la Sala Lumina.

  • În perioada 25-26 noiembrie 2019, Muzeul Județean Argeș, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș,  organizează Premiile Muzicale “Dinu Lipatti”, festival – concurs național ajuns la ediția a VII-a.

    Muzeul Județean Argeș a realizat și un bust al marelui compozitor și pianist Dinu Lipatti, asta după ce anul trecut Consiliul Județean Argeș a devenit proprietar al casei memoriale Dinu Lipatti. Este singurul bust pe care îl are marele pianist în România, acesta fiind amplasat în fața Casei Memoriale din comuna Leordeni. Bustul va fi dezvelit pe 26 noiembrie, cu ocazia Galei Laureaților “Premiile Muzicale Dinu Lipatti”.

    Premiile Muzicale ”Dinu Lipatti” vor avea lor în trei centre culturale din Pitești, după cum urmează:

    •        Secțiunea Pian – Școala Populară de Arte şi Meserii Pitești

    •        Secțiunea Canto – Cinema Lumina

    •        Secțiunea Vioară – Liceul de Arte „Dinu Lipatti” Pitești

    Competiția se adresează elevilor și studenților cu vârste cuprinse între 8 și 25 de ani (Vioară și Pian), respectiv 14-25 ani (Canto Clasic). Concursul este deschis atât soliştilor, cât şi formaţiilor cu până la cinci membri, pentru fiecare secţiune de concurs. Participanții pot fi studenţi ai universităţilor muzicale din România, fie ele de stat sau particulare, elevi ai liceelor de muzică, elevi ai şcolilor populare de artă, precum și alte forme de învățământ muzical. Înscrierile se fac până pe 18 noiembrie 2019.

    Concurenții înscriși vor susține probele de concurs în prima zi, respectiv 25 noiembrie, ultima zi, 26 noiembrie, fiind dedicată Recitalului Final și Galei Laureaților.

    Gala Laureaților va avea loc la Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca, în memoria marelui pianist și compozitor român. De-a lungul timpului, locația s-a bucurat de un succes răsunător, atât în rândul concurenților, cât și al părinților, profesorilor coordonatori și membrilor Juriului. În fiecare an, tinerele talente ale muzicii au savurat atmosfera în care a creat marele pianist și au călcat pe urmele pașilor acestuia, în casa vacațelor copilăriei sale. Și, bineînțeles, s-au bucurat să-și exprime talentul muzical la clapele pianului Bechstein la care s-a dezlănțuit odinioară geniul interpretativ al lui Lipatti.

    După un debut regional, în 2013, Festivalul Concurs “Dinu Lipatti” a atras – în cei 5 ani de existență – concurenți din ce în ce mai numeroși și valoroși, bucurându-se de o creştere a notorietăţii în rândul tinerelor talente și al îndrumătorilor acestora de la nivelul întregii țări. Reputația din ce în ce mai bună a Festivalului a adus alături de organizatori nume de referință ale muzicii românești în Juriu. Concursul a debutat cu 25 de participanți, ajungând să atragă la ultimele ediții între 70 și 80 de concurenți.

     
  • Muzeul Județean Argeș, dotat cu un telescop astronomic de ultimă generație

    Din punct de vedere tehnic, Muzeul Județean Argeș este la această oră muzeul care deține cea mai performantă și modernă tehnică astronomică, dar și arheologică. Astfel, în această săptămână, Muzeul Județean Argeș a achiziționat un telescop de ultimă generație, care va permite realizarea de observații astronomice. Cu acest telescop pot fi observate atât luna, cât și planetele sau galaxiile slab luminoase, dar și soarele, deorece este dotat cu un filtru special în acest sens. Telescopul va fi pus în funcțiune după data de 1 decembrie 2019. Biletul de intrare este de doi lei pentru elevi, studenți și pensionari și șase lei pentru adulți.

     
  • Tot în aceste zile, s-a făcut și recepția uneia dintre cele mai moderne stații arheologice din România.

    Stația va fi folosită de muzeu la realizarea studiilor arheologice, instituția având încheiate, în acest sens, mai multe contracte, inclusiv cu CNAIR pentru drumul expres Pitești – Craiova, sectorul din județul Olt, dar și pentru actualizarea unor PUG-uri ale unor localități din Argeș.
  • Luni, 18 noiembrie, începând cu ora 12.30, la sala de ședințe a Consiliului Județean Argeș, va avea loc prima întâlnire a Grupului de Parteneriat Local pentru elaborarea Planului de Dezvoltare Regională 2021 – 2027, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia. Cu acest prilej, directorul ADR Sud-Muntenia, Liviu Mușat, va face o prezentare a Programului Operațional Regional, precum și a Analizei Socio – Economice a Planului de Dezvoltare Regională 2021 – 2027 al regiunii Sud Muntenia.

De asemenea, pe agenda întâlnirii de lucru se regăsește și Seminarul de informare privind oportunitățile de finanțare oferite de Programul Operațional Regional (POR) din cadrul Axei prioritare 8 – „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale”, Prioritatea de investiții 8.1 – „Investițiile în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale”, Obiectiv specific 8.1 – „Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate”, Operațiunea B – centre comunitare integrate.

Evenimentul are ca scop prezentarea și analizarea criteriilor de eligibilitate pentru depunerea de aplicații în cadrul apelului de proiecte.

Prin această întâlnire de lucru, ADR Sud Muntenia își propune să vină în sprijinul potențialilor beneficiari din regiunea noastră, prin oferirea de informații importante privind investițiile ce pot fi realizate cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile alocate regiunii Sud Muntenia, prin POR 2014 – 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.