Simpozion despre Unirea Principatelor

Hila Ovidiu

Unirea Principatelor a fost sarbatorita si la Artilerie. Aici a avut loc un simpozion intitulat “Unirea de la 24 ianuarie-implinirea unui ideal si cristalizarea unei credinte de a fi impreuna toti romanii”. S-a vorbit despre parerea marilor puteri cu privire la Unirea Tarilor Romane dar si despre importanta religiei in acest demers.

23.01 artilerie acopLa Scoala de Artilerie nu s-a jucat hora, dar s-a cantat imnul national in deschiderea unui simpozion ce a tratat tema Micii Uniri. Simpoziunul a fost deschis de un eseu despre principatele dunarene si diplomatia euroipeana in timpul Razboiului din Crimeea. O alta abordare interesanta a apartinut lui Alexiu Tatu, seful Directiei Nationale a Arhivelor Sibiu. Ca un om care cunoaste foarte bine istoria nationala din documente la care poate publicul larg nu are intotdeauna acces, acesta avorbit despre modul in care a fost zugravita Unirea Principatelor Romane in documentele britanice. In documentele invocate se arata felul in care consulii aflati in cele doua principate, la Bucuresti si Iasi au inteles sa se alature multimii fericite. Aceasta unire nu s-ar fi putut face isa fara credinta. Si cand spunem credinta ne referim la crestinism. Despre acest subiect a vorbit Paul Brusanowschi in eseul intitulat “Biserica si unitatea neamului”.Gazda simpozionului, Colonel Alexandru Rizescu a vorbit desprre Unirea de la 1859 si consecintele acesteia asupra reformarii sistemului de invatamant romanesc. Manifestarile dedicate Micii Uniri au avut loc cu o zi mai deveme in incercarea de a aduce la un loc cat mai multi oameni dornici sa isi afle istoria neamului si sa se bucure impreuna de primul mare pas facut spre Romania de astazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Hora Unirii la Cercul Militar

Mica Unire a fost sarbatorita cu o zi mai devrerme la Sibiu. In fata Cercului Militar, reprezentati ai Armatei, dar si simpli sibieni s-au prins intr-o hora pentru a marca momentul. “Hai sa dam mana cu mana” a fost “imnul” cantat la unison in cursul zilei de vineri de catre […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro