SIE: Documentele recuperării ziariştilor români răpiţi în Irak nu se declasifică

Hila Ovidiu

Documentele Serviciului de Informaţii Externe din acţiunea de recuperare a ziariştilor români din Irak , printre care s-a aflat şi sibianul Sorin Mişcoci, au fost clasificate “secret de stat, nivelul strict secret”, criteriile avute la clasificare “subzistând” şi nefiind îndeplinite condiţiile declasificării, a precizează SIE.

“Documentele SIE din acţiunea de recuperare a ziariştilor români în Irak au fost clasificate secret de stat, nivelul strict secret, în strictă conformitate cu prevederile legale, în speţă Legea nr. 1/1998, art. 9, alin. (2), Legea nr. 182/2002, art.17, lit. f) şi g) şi H.G. nr. 1209/2002 (actualmente H.G. nr. 223/2013). Criteriile avute în vedere la clasificare subzistă şi în prezent, astfel că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de H.G. nr. 585/2002 art. 20, alin. (1) pentru declasificarea informaţiilor”, se spune în precizările Serviciului de Informaţii Externe (SIE), informează mediafax.ro.

Legea 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, articolul 9, alineatul (2) prevede: “Activitatea Serviciului de Informaţii Externe are caracter de secret de stat”.

Legea 182/2002, privind protecţia informaţiilor clasificate prevede la art.17, lit. f) şi g): “În categoria informaţiilor secrete de stat sunt cuprinse informaţiile care reprezintă sau care se referă la: f) activitatea de informaţii desfăşurată de autorităţile publice stabilite prin lege pentru apărarea ţării şi siguranţa naţională;g) mijloacele, metodele, tehnica şi echipamentul de lucru, precum şi sursele de informaţii specifice, folosite de autorităţile publice care desfăşoară activitate de informaţii”.

H.G.223/2013 se referă la aprobarea Listei cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informaţii Externe.

HG 585/2002 privind Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România prevede la articolul 20, alineatul (1): “Informaţiile se declasifică dacă: a) termenul de clasificare a expirat; b) dezvăluirea informaţiilor nu mai poate prejudicia siguranţa naţională, apărarea ţării, ordinea publică, ori interesele persoanelor de drept public sau privat deţinătoare;c) a fost atribuit de o persoană neîmputernicită prin lege”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat joi, B1TV, că ar “vrea” ca dosarul răpirii ziariştilor români în Irak să fie desecretizat, pentru a se vedea “o acţiune strălucită a unui stat care şi-a apărat cetăţenii”.

Întrebat dacă crede că dosarul va fi desecretizat de preşedintele Klaus Iohannis, Traian Băsescu a declarat: ”Iohannis nu poate să o facă, poate să o facă SRI şi SIE”. De asemenea, fostul preşedinte a precizat că, în opinia sa, pentru a fi judecat, dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak trebuie declasificat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, joi, retrimiterea cererii procurorilor de la PICCJ de confirmare a urmăririi penale în dosarul jurnaliştilor români răpiţi în Irak la Judecătoria Sectorului 5, după ce a constatat că fostul preşedinte Traian Băsescu nu mai are în prezent vreo calitate oficială.

Anterior, Băsescu şi co-preşedintele PNL Vasile Blaga au fost citaţi la ÎCCJ în dosarul în care fostul senator Corneliu Vadim Tudor a depus plângere pe numele lor în cazul jurnaliştilor români răpiţi în Irak.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

PLANORUL DISPĂRUT de la Ghimbav: Operaţiunile de căutare au fost reluate. Peste 850 de persoane şi cinci elicopetere participă la căutare

Operaţiunile de căutare a planorului care a decolat joi de la Ghimbav şi nu a mai revenit la bază, sistate pe timpul nopţii, au fost reluate sâmbătă dimineaţă, echipelor care participă la acţiune alăturându-li-se forţe de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea şi Bacău. La operaţiunile de căutare participă […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro