Sibian retinut de DIICOT

0
572

Un sibian a fost retinut  miercuri pentru participarea la un grup infractional organizat specilizat in frauda informatica. Actiunea de la Sibiu a fost coordonata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Serviciul Teritorial Ploiesti si a cuprins 15 perchezitii concomitente in mai multe orase din tara.

Tot mai multi sibieni “fac cariera” in fraude electronice. Unul a fost retinut chiar miercuri, in cadrul unor descinderi de amploare coordonate de  procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Serviciul Teritorial Ploiesti. Descinderile, 15 la numar, au avut loc in Sibiu, dar si in Bucuresti, Constanta, Sinaia, Pitesti, Braila, Craiova si  comuna Fintea din judetul  Dambovita.
Dupa perchezitii,  17 persoane suspectate de infractiuni informatice, prin care au produs un prejudiciu de peste sase milioane de euro, au fost duse la audieri, ancheta fiind desfasurata in colaborare cu ofiteri ai Secret Service si FBI.
Potrivit procurorilor DIICOT fradudele au fost comise  in perioada octombrie 2010 – aprilie 2012, cand invinuitii Ghica Alexandru si Ursu Mihai Valentin au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat alte 11 persoane,  in scopul obtinerii de beneficii financiare substantiale, prin accesarea fara drept a unor sisteme informatice,  prin incalcarea masurilor de securitate. Concret, suspectii au obtinut, prin intermediul unor aplicatii informatice puse la dispozitie de catre invinuitul Ene Alin Gabriel, date informatice – ip-uri, user, parola, ale unor conturi de SIP si VOIP, pe care le-au utilizat ulterior pentru a apela numere cu suprataxa din strainatate – Marea Britanie, Germania, Spania, Taiwan, Siera Leone etc. Au obtinut astfel un procent de 10-15% din valoarea apelurilor pe minut. In sarcina unui alt membru al gruparii, invinuitul Ene Gabriel, se retine ca a perturbat grav, fara drept, functionarea unui site oficial, pe care  l-a accesat ilegal,  redirectionand clientii care accesau site-ul catre o aplicatie pirat si ulterior catre  o pagina contrafacuta.
Anchetatorii fac cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de  acces fara drept la un sistem informatic, in scopul obtinerii de date informatice, prin incalcarea masurilor de securitate, detinerea fara drept a unor programe informatice, cauzarea unor prejudicii materiale prin introducerea de date informatice in scopul obtinerii de mijloace materiale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.