Se face planul invatamantului dual pe anul viitor

Firmele care vor sa isi scoleasca viitorii angajati in parteneriat cu Inspectoratul Scolar isi pot depune solicitarile pentru invatamant dual. Implementat pentru prima oara in 2014 in judetul nostru la Colegiul Independenta, invatamantul dual a scos deja pe piata muncii prima promotie de absolventi. Tinerii au iesit de pe bancile scolii si si-au gasit imediat loc de munca.

Daca prima promotie a avut doar 20 de elevi, la momentul de fata invata in sistem dual 160 de elevi. Cei care ajung la scolile cu invatamant dual petrec in acest sistem de invatamant 3 ani. In primul an  acumularea lor de cunostinte se bazeaza in proportie de 80 la suta pe teorie si 20 la suta practica, in cel de-al doilea an sistemul ajunge la 50-50 iar in ultimul an, teoria mai ocupa doar 45 la suta din cursuri iar restul timpului este petrecut ca practica in cadrul companiilor.

Invatamantul dual este cel mai raspandit sistem de invatamant in Germania. La momentul de fata in tara noastra este doar in sistem de pionierat. Insa are foarte mari sanse sa izbuteasca daca luam in considerare faptul ca un absolvent de scoala duala care a fost angajat de compania care l-a scolarizat ajunge sa castige in cativa ani un salariu mai mare decat profesorul care l-a scolit in timpul celor 3 ani.

No Comment

Leave a Reply

*

*