Sarbatoare pentru cei mici

Hila Ovidiu

Sarbatoare mare pentru micutii de la gradinita Asociatiei KOKO KINDERGARTEN din Sibiu. Impreuna cu parintii, copiii au sarbatorit ziua Cartofului si pe Sfantul Martin, la o pensiune din satul Porumbacu de Sus. Ziua a fost ca de poveste si s-a desfasurat conform traditiei. Sfantul Martin si-a facut aparitia pe un cal iar copiii au cantat in jurul focului.

 

Odata ajunsi la Porumbacu, micutii au fost intampinati cu cateva cosuri de cartofi.Si cum toata lumea se astepta la pireu sau cartofi prajiti, legumele au avut alta destinatie. Copiii au sculptat carofii si au realizat apoi o expozitie de omuleti colorati. Putin mai tarziu, copiii, s-au intrecut intr-un joc in care in rolul principal a fost bineinteles, tot cartoful. Intr-un final, o parte din cartofi au ajuns in farfuriile petrecaretilor sub forma de piure dar, insotiti si de o friptura. Petrecerea nu s-a terminat insa aici.

In jurul unui foc, copiii au cantat iar surpriza zilei, a fost aparitia Sfantului Martin pe un cal. Dupa munca si…rasplata. Copiii au cantat dar au fost surprinsi de proprietarii de la pensiune cu punch fierbinte si gogosi proaspete.  Acest  obicei are forme diferite, dar in principal consta intr-o procesiune cu cantece despre Sf. Martin si o masa festiva, inaintea postului Craciunului.Pe inserate, copiii au pornit prin sat, cantand, cu lanternele aprinse. Insotiti de parinti, ei, s-au plimbat prin Porumbacu cu lampase aprinse, confectionate chiar de ei si au cantt in limba germana cantece inchinate lui Martin.Sfantul Martin era un soldat roman care si-a taiat tunica in doua cu sabia, pentru a-l imbraca pe un om necajit care tremura de frig. Acest gest de dragoste crestina este cam tot ce lumea isi mai aduce aminte si, de asemenea, ipostaza in care sfantul este reprezentat in majoritatea imaginilor. SE pare ca dupa acest modest gest de dragoste, Hristos i-a aparut in vis lui Martin sub chipul saracului si i-a spus: „Martin, desi e doar catehumen m-a imbracat cu haina lui”, cuvant pe care-l pune in paralel cu cel al lui Hristos din Evanghelie: „Intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei preamici, Mie mi-ati facut”. Martin nu era inca botezat, dar, ca si in cazul sutasului Corneliu, mentionat in Faptele Apostolilor, Duhul Sfant lucra deja in sufletul sau pentru a-l face „vas ales”. Acesta este un obicei al catolicilor preluat de gradinitele si scolile cu predare in limba germana din Sibiu.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

F.O.C

F.O.C. Flacarile Omoara Copiii. Aceasta este cea mai noua campanie pe care cei de la IGSU o reruleaza in vederea consitentizarii populatiei cu privire la copiii lasati singuri acasa in preajma unor surse de foc nesupravegheate. Statisticile arata ca saptamanal au loc astfel de incidente tragice. In incercarea de a […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro