S-au stricat relatiile Germaniei cu SUA ?

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, nu mai considera SUA „stat prieten”, ci doar „partener”, potrivit programului electoral al partidului Uniunea Crestin-Democrata, situatie ce reflecta deteriorarea relatiilor Berlinului cu Administratia Donald Trump.

In platforma politica de acum patru ani, formatiunea Angelei Merkel, Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si filiala bavareza, Uniunea Crestin-Sociala (CSU), considerau Statele Unite ale Americii drept „cel mai important prieten” al Germaniei in afara Europei.

Programul politic din 2013 cataloga „prietenia” cu Washingtonul drept „pilonul” Germaniei in relatiile internationale si pleda pentru consolidarea legaturilor comerciale transatlantice.

Insa, potrivit agentiei Reuters si publicatiei The Hill, cuvintele „prieten” si „prietenie” nu mai apar in programul electoral prezentat luni de Angela Merkel, liderul CDU, si de aliatul bavarez, Horst Seehofer, liderul CSU.

In schimb, potrivit platformei politice prezentate in perspectiva scrutinului parlamentar programat in septembrie, Statele Unite sunt considerate drept „cel mai important partener” al Germaniei in afara Europei.

Modificarea formularii reflecta deterioarea relatiilor Berlinului cu Washingtonul de la inceperea mandatului presedintelui SUA, Donald Trump.

In campania electorala, Donald Trump a acuzat-o pe Angela Merkel ca „a ruinat” Germania prin politicile „nebunesti” in materie de imigratie. De asemenea, Donald Trump a denuntat in mod repetat surplusul comercial al Germaniei in relatia cu Statele Unite, acuzand Berlinul si alti aliati europeni ca ar datora „sume masive” la Alianta Nord-Atlantica. In plus, liderii europeni sunt nemultumiti de hotararea lui Donald Trump de a retrage Statele Unite din Acordul climatic Paris.

No Comment

Leave a Reply

*

*

POPULAR POSTS