S-au schimbat pachetele de tigari: Cum arata si ce mesaje trebuie sa contina

admin

Pachetele de tigarete scoase la vanzare trebuie sa respecte noile cerinte ale legislatiei incepand de duminica, astfel ca vor afisa imagini color mai mari care prezinta riscurile asociate fumatului, pe 65% din suprafatele fata-spate ale pachetului, combinate cu mesaje de avertisment si informare.

Ambalajele trebuie sa cuprinda pe partile laterale avertismentul general „Fumatul ucide” si mesajul „Fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer”, fiind eliminate informatiile privind nivelul de gudron, nicotina si monoxid de carbon.

Legea 201/2016 prevede ca vanzarea de produse din tutun fabricate si etichetate in conformitate cu prevederile anterioare, din Legea 349/2002, a fost permisa pana sambata, 20 mai.

Citeste si Pachetele de tigari cu pictograme mici dispar de maine de pe piata. Comerciantii raman cu milioane de pachete in stoc

Legea prevede ca fiecare pachet de tigarete si de produse din tutun sa contina avertismentul general „Fumatul ucide” si mesajul de informare „Fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer”, plasate pe suprafetele laterale ale pachetului, in partea inferioara, cu o latime minima de 20 milimetri, astfel incat sa acopere jumatate din suprafete, fiind utilizate caractere Helvetica aldine negre, pe fond alb.

Mesajele trebuie incadrate intr-un chenar negru cu latimea de 1 milimetru.

Avertismentul general va fi inclus, de asemenea, pe partea de jos a suprafetei superioare care este vizibila atunci cand pachetul de tigarete este deschis.

Fiecare pachet si orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat cuprinde avertismente de sanatate combinate, compuse dintr-o imagine care exprima efectele nocive ale fumatului si un mesaj de tip text, acestea acoperind 65% din suprafatele fata-spate ale pachetului.

Avertismentele sub forma de text pot fi:

– „Fumatul cauzeaza 9 din 10 cancere pulmonare”;
– „Fumatul cauzeaza cancer al gurii si al gatului”;
– „Fumatul dauneaza plamanilor”;
– „Fumatul cauzeaza atacuri de inima”;
– „Fumatul cauzeaza accidente vasculare cerebrale si infirmitate”;
– „Fumatul blocheaza arterele”;
– „Fumatul creste riscul de orbire”;
– „Fumatul dauneaza dintilor si gingiilor”;
– „Fumatul poate ucide fatul nenascut”;
– „Fumul dumneavoastra dauneaza copiilor, familiei si prietenilor dumneavoastra”;
– „Copiii fumatorilor sunt mai predispusi sa inceapa sa fumeze”;
– „Renuntati la fumat – ramaneti in viata pentru cei dragi”;
– „Fumatul reduce fertilitatea”;
– „Fumatul creste riscul de impotenta”.

Acest set de avertismente de sanatate combinate, primul din cele trei prevazute in anexele legii 201/2016, va fi utilizat pana la finele acestui an de catre producatorii si importatorii de tigarete si produse din tutun pentru fumat, iar urmatoarele doua seturi vor fi folosite timp de 12 luni fiecare, astfel incat consumatorul sa nu se obisnuiasca prea mult timp cu aceleasi imagini pe pachetele de tigarete.

Denumirile produselor sau brandul nu vor fi inscrise deasupra avertismentelor de sanatate si vor ocupa mai putin spatiu decat pana in prezent.

Totodata, va fi afisat pe pachet numarul Tel Verde STOP FUMAT 08008 78673.

Etichetele nu mai afiseaza nicio informatie privind continutul de nicotina, gudron sau monoxid de carbon al produsului din tutun, considerandu-se ca datele pot fi inselatoare pentru consumator.

Este interzis, totodata, ca vreo caracteristica sa se refere la gust, miros, aromatizanti sau alti aditivi ori la absenta acestora; sau sa sugereze ca se aseamana cu un produs alimentar sau cosmetic ori ca are o biodegradabilitate mai buna sau alte avantaje de mediu.

In cazul tigaretelor si produselor din tutun, nu se permite includerea unor cupoane valorice, oferte de reducere, de distribuire gratuita, de tipul „doua produse la pretul unuia singur” sau altele similare.

Legea mai interzice introducerea in Romania a produselor din tutun cu o aroma caracteristica si a produselor din tutun care contin urmatorii aditivi: vitamine sau alti aditivi care creeaza impresia ca un produs din tutun are un efect benefic asupra sanatatii sau ca prezinta riscuri mai mici pentru sanatate; cafeina sau taurina ori alti aditivi si compusi stimulanti care sunt asociati cu energia si vitalitatea; aditivi cu proprietati colorante pentru emisii.

In cazul produselor din tutun pentru fumat, sunt interzisi aditivii care faciliteaza inhalarea sau absorbtia nicotinei, dar si aditivi care au proprietati CMTR (proprietatile cancerigene, mutagene sau toxice) in forma nearsa.

Nu mai sunt permise produsele din tutun care contin arome in oricare dintre componentele produselor din tutun, cum sunt filtrele, hartiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristica tehnica ce permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensitatii arderii; sau care includ tutun sau nicotina in filtre, hartii sau capsule.

Sunt exceptate de la interdictiile mentionate produsele din tutun altele decat tigaretele si tutunul de rulat.

Nivelurile maxime ale emisiilor tigaretelor introduse pe piata sau fabricate in Romania nu trebuie sa depaseasca 10 mg de gudron, 1 mg de nicotina si 10 mg de monoxid de carbon pentru o tigareta.

Sanctiunile prevazute de lege pentru importatori, producatori si comercianti variaza intre 50.000 de lei si 100.000 de lei, in functie de prevederile incalcate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Exista un tip de cancer care da semne extrem de tarziu.

Pentru că semnele specifice lipsesc, cancerul ovarian este depistat, de cele mai multe ori, în stadii târzii. Incidenţa maximă survine la femeile cu vârste cuprinse între 40 şi 65 de ani. Terapia chirurgicală şi cea medicală sunt complexe, iar rata de supravieţuire în cazul stadiilor avansate, deprimant de mică. Cancerul […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro