Romanii au o „perspectiva”: 33% dintre romani sunt supraponderali si 15% obezi

admin

Mai putin de jumatate (44%) dintre romanii cu varste peste 18 ani sunt normoponderali, in timp ce 33% sunt supraponderali, 15% obezi si 5% subponderali, releva un sondaj de opinie recent realizat la nivel national de compania de cercetare de piata ISRA Center.

„Desi datele la nivel european reflecta o situatie relativ buna pentru romani in ceea ce priveste normoponderalitatea, realitatea arata ca, in conformitate cu distributia populatiei in functie de Indicele Masei Corporale (IMC), doar 44% dintre romanii peste 18 ani sunt normoponderali, in timp ce 33% sunt supraponderali, 15% obezi si 5% subponderali.

Numarul persoanelor cu o greutate normala scade dramatic dupa varsta de 35 de ani. Se observa astfel ca peste varsta de 55 de ani doar 3 din 10 romani au o greutate normala, in timp ce doua treimi sunt supraponderali sau obezi”, se arata intr-un comunicat de presa transmis marti de ISRA Center.

Potrivit sursei citate, exista o corelatie „evidenta” intre educatie si obezitate. Astfel, daca in randul populatiei cu educatie scazuta ponderea persoanelor obeze este de 21%, in randul celor cu studii superioare procentul acestora scade pana la 12%.

Acelasi studiu arata ca majoritatea romanilor (51%) cred ca au o greutate normala, in timp ce 4 din 10 considera ca greutatea lor este mai mare decat ar trebui.

Perceptia asupra propriei conditii fizice nu este intotdeauna obiectiva, releva cercetarea. Astfel, 23% dintre romanii ce isi descriu propria greutate intre limitele normale sunt, de fapt, supraponderali sau obezi conform Indicelui de Masa Corporala.

„Doar 39% dintre romani verifica de fiecare data aportul caloric atunci cand aleg un nou produs. Conditia fizica a unei persoane nu modifica acest comportament, rezultatele fiind similare in cazul populatiei supraponderale sau obeze.

De altfel, 3 din 10 romani nu verifica niciodata descrierea calorica a unui produs cumparat pentru prima oara si 2 din 10 verifica acest aspect in mai putin de jumatate dintre ocazii”, mai indica studiul.

Totodata, cercetarea releva ca 3 din 10 romani au crescut consumul de fructe sau legume si 4 din 10 au diminuat consumul de zahar sau dulciuri.

Conform sondajului, 9% dintre cei chestionati au renuntat la zahar, carnea de porc nu mai face parte din alimentatia a 5% dintre romani, la alimentele prajite au renuntat 9%, iar 5% nu mai consuma sare.

„Se observa asadar ca 18% dintre persoanele obeze au renuntat la zahar, in timp ce doar 5% dintre cei din grupul normoponderal au luat aceeasi decizie. (…)

In ultimii 3 ani alimentatia a 18% dintre romani s-a schimbat si in privinta includerii mai multor alimente bio/eco in meniu. 37% dintre romani cumpara produse din agricultura ecologica cel putin o data pe saptamana”, arata sursa.

Studiul a fost realizat in perioada 17 februarie – 8 martie pe un esantion de 1.005 respondenti, reprezentativ la nivel national pentru populatia din Romania, cu varsta peste 15 ani. Marja de eroare este de 3,1% la un nivel de probabilitate de 95%. Datele au fost culese prin intermediul unui chestionar cantitativ, prin metoda interviurilor telefonice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Deputatii au inceput modificarea Codului Penal: Notiunea de conflict de interese a fost desfiintata

Deputatii din comisia juridica au dezincriminat partial, marti, conflictul de interese in cazul functionarilor public. Ei au reformulat infractiunea, astfel incat daca legea va fi promulgata, cei din urma vor scapa daca isi vor angaja rudele in cazul in care procurorii nu vor reusi sa demonstreze ca a fost prejudiciat […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro