Reuniune de urgenţă a miniştrilor europeni de Interne pe 22 septembrie, pe tema crizei imigranţilor

Hila Ovidiu

O reuniune de urgenţă a miniştrilor de Interne din statele membre ale Uniunii Europene va avea loc la 22 septembrie, pe tema crizei migraţiei din Europa, fiind continuate discuţiile privind un plan de repartizare a 120.000 de imigranţi extracomunitari, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty.

Reuniunea a fost anunţată marţi, la o zi după ce miniştrii Justiţiei şi Afacerilor Interne nu au reuşit să ajungă la un acord privind un sistem de repartizare a refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii, care este susţinut de Franţa şi Germania, dar este respins de state est-europene, ca Ungaria, Polonia, Cehia şi România.

Luxemburgul, care deţine preşedinţia semestrială a UE, a declarat după întâlnirea de luni că miniştrii de Interne ar urma să aprobe un plan în acest sens la următoarea lor reuniune, din 8 octombrie.

Însă cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat că este prea târziu pentru o situaţie de criză şi a subliniat că va cere un summit de urgenţă al liderilor UE săptămâna viitoare, dacă nu sunt luate măsuri rapid.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat de asemenea că va convoca un summit al liderilor UE pentru discuţii de urgenţă, dacă miniştrii de Interne nu ajung la o soluţie.

Comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, a declarat că au avut loc „dezbateri aprinse” la reuniunea Consiliului JAI de luni, la Bruxelles.

Cotele obligatorii pot fi adoptate prin majoritate calificată, nu prin unanimitate, conform regulilor UE, dar acest lucru ar dovedi o lipsă de unitate pe care UE a încercat să o evite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Sindicatele din educaţie, nemulţumite de propunerea Guvernului de majorare a salariilor cu 10%

Negocierile dintre premierul Victor Ponta şi liderii sindicatelor din Educaţie nu au ajuns la niciun rezultat, Guvernul propunând o majorare salarială de 10%, de la 1 decembrie, cu plata la 1 ianuarie 2016, iar sindicatele au dorit o creştere de 15%, din noiembrie, sau una de 20%, din decembrie. Discuţiile […]

Ai o stire? Scrie AICI!

eveniment@evenimentsibiu.ro