Reteta celor mai delicioase sarmale

0
702

Craciunul inseamna intotdeauna mese imbelsugate alaturi de cei dragi. Printre produsele traditionale care nu trebuie sa lipseasca de pe mesele romanilor se numara si sarmalele. Noi va spunem care sunt secretele acestui preparat extrem de delicios.
Pe langa bucuria Nasterii Domnului, Craciunul la romani vine si cu un amalgam de gusturi si arome care isi gasesc locul pe mesele festive. Traditionale sunt dulciurile si preparatele din carne de porc. Acestea nu lipsesc de pe masa niciunui roman. Printre cele mai apreciate preparate se numara sarmalutele. Retetele traditionale sunt vechi de mai bine de 150 de ani.
Pregatirile pentru niste sarmale reusite trebuie incepute inca din toamna cand se pune varza la murat. Se spune ca cea mai gustoasa varza de obtine daca este pusa in butoi in ziua de Sfantul Dumitru. Aceasta se condimenteaza cu tulpini si seminte de marar si chimen. Penru o culoare frumoasa printre verzele din butoi se adauga si doua capatani de varza rosie au una doua bucati de sfecla rosie. Varza deja murata este folosita in prag de Craciun pentru sarmalute. Intai si intai se da carnea prin masina de tocat, se condimenteaza cu sare si piper. Se amesteca apoi cu putina ceapa si orez care au fost in prealabil calite. Se umplu foile de sarmale. Pana aici nimic neobisnuit insa secretul celor mai gustoase sarmale sta in…asezarea acestora in oala. Ideala ar fi o oala din lut, insa in lipsa acesteia merge si una obisnuita. Pe fundul oalei se toarna ulei dupa care se aseaza un strat subtire de varza murata taiata marunt. Printre acesasta se adauga boabe de piper si o foaie mare de dafin. Se presara putina boia si se adauga slaninuta fiarta si afumata, taiata in bucatele de un centimetru. Se pune apoi primul strat de sarmale. Acestea se aseaza in asa fel incat mijlocul oalei sa fie lasat gol. Peste sarmale se mai pune un strat subtire de varza amestecata cu putin marar verde. Se aseaza un strat de carne de porc. Daca porcul a fost taiat din timp se recomanda folosirea peciei din garnita. Daca nu merg si bucati de pulpa de porc afumate. Peste ele se pune din nou un strat fin de varza taiata care se pudreaza cu putin piper negru. Se pune cel de-al doilea strat de sarmale si bineinteles, varza taiata subtire. Peste varza se pun condimente, se potriveste de apa, iar deasupra se pun niste foi mari de varza murata care sa imbrace toate sarmalele. Se dau la fiert la foc mic. Pana se patrund cum trebuie pot trece si 3 ore. Cand sunt aproape gata se mai pune putia apa calda, se adauga peste frunzele de varza de la suprafata una, doua linguri de bulion de casa si se scutura energic oala pentru a se amesteca gusturile. Dupa ce au fiert si cu bulion sarmalele se baga cu oala cu tot in cuptor si se lasa acolo pana cand scade apa.
Se servesc calde, cu smantana si mamaliguta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.